26.11.2018 | Razvoj teritorije

Završna konferencija "Unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim područjima Šumadijskog i Kolubarskog okruga"

Na završnoj konferenciji "Unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim područjima Šumadijskog i Kolubarskog okruga" održanoj u Narodnoj skupštini, 23. novembra 2018. godine, prisutnima su se obratili: poverenica za zaštitu ravnopravnosti gospođa Brankica Janković, šef sektora uprave Švajcarske kancelarije za saradnju gospođa Saša Miler, direktor  REDASP-a  gospodina Nenada Popovića i predstavnica programa gospođa Irine Slavković.

U okviru programa Podrška za ruralni i regionalni razvoj u Republici Srbiji, Fond za podršku ruralno-regionalnim inicijativama čiji je donator Švajcarska Vlada a nosilac projekta je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (REDASP) poseban akcenat je stavljen na ovaj projekat . Projekat ima za svrhu da razvije model podrške ekonomskom i društvenom osnaživanju žena koje su već angažovane u delatnostima pružanja usluga seoskog turizma, proizvodnji domaćih prehrambenih proizvoda i izradi proizvoda starih zanata.U okviru projekta Vlada Švajcarske je finansijski podržala ukupno 52 poslovne ideje žena iz ruralnih područja, vrednosti oko 78 800 eura.

Teritorijalna raspodela finansijske podrške je: 33 granta za žene iz Šumadije (Kragujevac: 10 žena, Knić: 4 žene, Topola: 11 žena, Batočina: 1 žena, Rača: 1 žena, Lapovo: 1 žena, Aranđelovac: 5 žena) i 19 za žene iz Kolubare (Ljig: 16 žena, Valjevo: 2 žene, Mionica: 1 žena.

Zene zavrsna konferencija 1 Zene zavrsna konferencija 2

"Žensko preduzetništvo u svakoj zajednici treba osnažiti naročito u ruralnim zajednicama. Čak iako se sve digitalizuje, poljoprivreda će jedina ostati, jer ćemo uvek morati da jedemo, zato se posebno zahvaljujem Švajcarskoj Vladi što ulaže u našu poljoprivredu", - izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti gospođa Brankica Janković.

Gospođa Saša Miler je izjavila da u Srbiji nije na delu samo rodna neravnopravnost već i da postoji neravnopravnost između urbanih i ruralnih krajeva, te da žene inače imaju ograničenja u pogledu zapošljavanja ali u ruralnim područijima još i više jer je manje posla. Najavila je da će Švajcarska Vlada nastaviti da podstiče rodnu ravnopravnost u Srbiji i da pomaže osnaživanje žena u ruralnim regijama.

Zene zavrsna konferencija 3 Zene zavrsna konferencija 4

Nenad Popović je podsetio da je položaj žena u Srbiji jako specifičan već desetinama godina i doveo je do pasivizacije žena, ali da se kroz ovaj projekat dosta toga unapredilo. Naime preduzetnice nisu samo dobile grantove u visini od 2100chf nego i kosultantsku podršku za tehnologiju proizvodnje, pomoć za dizajn pakovanja i prodaju, web sajt www.selo.rs koji im pomaže ne samo za promociju smeštajnih kapaciteta seoskog turizma nego služi i kao booking sistem.

Predstavnica programa Podrška ruralnom i reginalnom razvoju u Republici Srbiji, gospođa Irine Slavković, za oduševljenjem je izjavila da je projekat koji nas je danas okupio uspešno odgovorio na sve ciljeve koje smo postavili na početku i da je on osnova za neki dublji razvoj ženskog preduzetnštva u ruralnim područjima u budućnosti.

Tokom konferencije potpisan je i Memorandum o razumevanju i posvećenosti između 9 lokalnih samouprava Šumadije i Kolubare, 9 Turističkih organizacija Šumadije i Kolubare, REDASP-a, Moba.rs i Selo.rs.

Zene zavrsna konferencija 5 Zene zavrsna konferencija 6

Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft