Culinary Trail

Vodeći partner: Visoka škola društvenih studija Nova Gorica 
📆 Trajanje projekta: 30 meseci 
🚀 Početak projekta: 1.1.2024 
🏁 Kraj projekta: 30.6.2026 
📧 Kontakt: culinari.trail@fuds.si 
🌐 Veb-sajt: u izradi

📌 Opis projekta: 
Krenite sa nama na putovanje kroz projekat „Kulinarska staza“, podržan od strane Interreg Danube Transnacionalnog programa sredstvima ERDF. 🌟 Naš fokus je na specifičnom cilju 3.3, poniranju u bogatu tapiseriju etničkog (30 grupa) i lokalnog kulinarskog nasleđa u Dunavskom regionu, uključujući i vinogradarstvo. Dopiremo do geografski udaljenih i nerazvijenih zajednica, otključavajući značajan ekonomski potencijal za ruralna područja i mala naselja.

🌏 👉 Glavni cilj: 
Naš cilj je jasan – da poboljšamo povezanost i saradnju među turističkim destinacijama, uslugama, proizvodima i zainteresovanim stranama uz promociju kratkih lanaca vrednosti i predstavljanje kvalitetnih proizvoda Dunavskog regiona.

🌐 🌿 Ciljevi projekta: 
Sakupiti, digitalizovati i zaštititi kulinarsku, kulturnu baštinu 30 etničkih grupa pomoću digitalnog kataloga. Razviti transnacionalnu kulinarsku stazu koja pokriva Dunavski region, nudeći multimedijalno iskustvo kroz komponentu digitalne staze. Kreirati transnacionalnu strategiju za zaštitu i razvoj etničke i lokalne kulinarske baštine. Povežite kulinarske proizvode u zajednički transnacionalni kulturni proizvod sa poslovnim modelom, brendom i franšizom. Uspostaviti zajednički centar za demonstraciju i obuku za podršku lokalnim i transnacionalnim aktivnostima obuke. Implementirajte module za izgradnju kapaciteta za mala preduzeća i napredne sommelierske veštine u fizičkom, onlajn i hibridnom formatu. Uspostaviti zajednički centar za inovacije i politiku sa 14 čvorišta širom podunavskih zemalja. Razviti 33 transnacionalna akciona plana koji pokrivaju etničke grupe, nedavne migrante i potencijalne scenarije rizika.

 🌈 Očekivani rezultati/aktivnosti: Projekat Kulinarska staza se ne odnosi samo na ukuse; radi se o stvaranju uticajnih promena. Sada doprinosimo EUSDR-u. 
🤝 Naš angažman obuhvata nevladine organizacije, lokalna preduzeća, javne vlasti i akademske institucije. Pretvaramo turizam u snagu razvoja, posebno u izazovnim vremenima kao što su COVID-19 i rat u Ukrajini.

🌐 📈 Značajna dostignuća: Od digitalnog kataloga kulinarskog nasleđa do transnacionalnih kulinarskih staza, zajedničkog centra za obuku i strategija za održivi turizam – Kulinarska staza utire put ekonomskim prilikama, poboljšanim veštinama i trajnim prednostima. Hajde da smanjimo društvene razlike, podstičemo inovacije i uživamo u održivim prednostima za naše raznolike zajednice na Dunavu.

🌍🍲 Ovo je podržano kao deo Kulinarske staze, projekta Interreg Dunavskog programa koji sufinansira Evropska unija.
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft