Infrastruktura

Putna mreža

Putna mreža regiona Šumadije i Pomoravlja je veoma razvijena. Kroz region pored autoputa E-75 koji je deo transevropskog koridora 10,  prolazi i veći broj magistralnih pravaca: E-763 (Ibarska magistrala),  i M-23 ( Kragujevac-Topola-Beograd). Kroz region prolaze dva regionalna pravca i to: R-102 (Kragujevac - Jagodina – Ćuprija - Paraćin) i R-212 ( Kragujevac - Gornji Milanovac - Čačak). 

Ukupno kroz teritoriju Šumadije i Pomoravlja prolazi 6 magistralnih putnih pravaca i 31 regionalni putni pravac.


Struktura puteva na teritoriji regiona priložena je u sledećoj tabeli (priloženi podaci su u km)

Ukupno Savremeni kolovoz Magistralni Regionalni Lokalni
Ukupno Savremeni kolovoz Ukupno Savremeni kolovoz Ukupno Savremeni kolovoz
2691 2119 222 222 756 716 1713 1181

Kada je u pitanju železnički transport, kroz Šumadiju i Pomoravlje prolazi glavni železnički pravac kroz Srbiju (Budimpešta – Beograd – Kragujevac – Niš – Skoplje – Solun). Najznačajnija dva železnička pravaca koja prolaze kroz teritoriju regiona Šumadije i Pomoravlja je železnićka pruga ka Nišu - Pirotu i bugarskoj granici i druga ka Nišu - Leskovcu i makedonskoj granici. Na 3 km od autoputa E-75 i na pola puta između Beograda i Niša, nalazi se najveći železnički čvor u Srbiji u opštini Lapovo.

Vodosnabdevanje

Region Šumadije i Pomoravlja spada u "suvlja" područja Republike Srbije, pa je samim tim izražen problem vodosnabdevanja, koji je u većini opština uspešno rešen. Najbolji primer uspešnog rešenja ovog problema je vodosnabdevanje grada Kragujevca, koji je problem rešio akumulacionim sistemima Grošnica, Gruža i Morava.

Glavna izvorišta za snadbevanje vodom opština na teritoriji regiona Šumadije i Pomoravlja su: u Aranđelovcu – izvorište u selu Darosava; Batočina – sa kragujevačkog vodosistema; Knić – izvorište Ribeška glava; Kragujevac ima tri sistema za vodosnabdevanje: Moravski, Grošnički i Gružanski; Lapovo – svoje izvorište; Rača – dva izvorišta: uz levu obalu reke Rače i izvorište Trska; Topola – sa tri izvorišta: Jarmenovci, Vrelo i Božurnja; Despotovac – izvorište "Toplik" u selu Miliva; Jagodina – izvorište u selu Ribare; Paraćin i Ćuprija zajedno iz izvora Sveta Petka, u selu Izvor (Ćuprija ima i dva dodatna izvorišta: "Nemanja" i "Strelište"); Rekovac – na lokalitetu Donje Polje; Svilajnac – izvorište "Perkićevo" i sistem "Radošin".

Elektrifikacija, gasifikacija i toplifikacija

Za snabdevanje regiona Šumadije i Pomoravlja električnom energijom zadužena su dva javna preduzeća: PD "Centar" d.o.o. Kragujevac i  JP "Elektrodistribucija" d.o.o. Kraljevo.

PD "Centar" d.o.o. Kragujevac pokriva opštine Batočina, Lapovo, Knić, Rača i Kragujevac, dok su u nadležnosti JP "Elektrodistribucija" d.o.o. Kraljevo opštine Aranđelovac, Topola, Svilajnac, Despotovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin i Rekovac.

Magistralni cevovod za distribuciju gasa koji polazi sa severa Srbije i pruža se pravcem Beograd – Niš, paralelno sa auoputem E-75, služi za snabdevanjem gasom i regiona Šumadije i Pomoravlja. Glavni razvodni čvor za Šumadiju i Pomoravlje nalazi se u opštini Batočina. Ukupno 7 gradova/opština regiona je pokriveno gasovodnom mrežom: Aranđelovac, Kragujevac, Lapovo, jagodina, Paraćin, Svilajanc i Ćuprija. Snabdevanje ovih gradova/opština je u nadležnosti dva preduzeća: "Srbija gas" i "Morava gas".

Toplovodna mreža, odnosno daljinski sistem grejanja, zastupljen je u gradovima Kragujevac i Jagodina i opštini Batočina.

Telekomunikacije

Čitav region Šumadije i Pomoravlja pokriven je širokopojasnim Internetom koji se distribuira od strane više operatera: Telekom Srbija, SBB, KDS Kopernkus, Skynet PLUS, Pogled bly, KDS Limes i Akatel.

Sva tri operatera mobilne telefonije u Republici Srbiji: MT:S, Telenor i VIP Mobile u potpunosti pokrivaju teritoriju regiona.

Na teritoriji regiona Šumadije i Pomoravlja funkcioniše 130 poštanskih jedinica, a ukupan broj pretplatnika fiksne telefonije je nešto iznad 184.000.

Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft