10.11.2017 | Razvoj teritorije

Započeta realizacija projekta ''Šumadijska šljiva''

U okviru programa “Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji” započeta je realizacija projekta ''Šumadijska šljiva'', koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovodi konzorcijum partnera koji čine NIRAS (Poljska, Danska), FAOW (Poljska) i Partner Solutions (Srbija).

Projekat je podnet u okviru poziva za dostavljanje predloga za dizajniranje inicijative na teritoriji šumadijskog okruga, oblast intervencije - voćarstvo.

Vodeći partner na projektu «Šumadijska šljiva» je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, dok su projektni partneri Grad Kragujevac, opštine Aranđelovac, Topola, Rača, Knić i Batočina, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kragujevac i Regionalna asocijacija proizvođača rakije ''Šumadijska rakija''.

Opšti cilj projekta je:

 • Doprinos razvoju teritorijalnog identiteta šumadijskog regiona kroz pružanje podrške sektoru voćarstva.

Specifični ciljevi projekta su:

 • Poboljšanje konkurentnosti proizvođača i prerađivača šljive kroz unapređenje tehnoloških, tehničkih i ljudskih kapaciteta i razvoj proizvodnje proizvoda sa dodatnom vrednošću na teritoriji Šumadijskog regiona.
 • Poboljšanje vidljivosti i tržišne pozicioniranosti šljive kao regionalnog tipičnog proizvoda , kroz integraciju i razvoj lanca snabdevanja, diversifikaciju ekonomskih aktivnosti, promotivnih i marketinških kampanja.

Glavni ekonomski uticaj projekta ogleda se u  poboljšanju konkurentnosti proizvođača voća i proizvođača šljivovice, a time i boljem plasiranju tradicionalnih regionalnih proizvoda (šlivovice) na nacionalnom i međunarodnom tržištu. Šljivovica je najuticajniji proizvod iz Šumadije, sa visokom dodatnom vrijednošću i značajnim potencijalom za otvaranje novih radnih mjesta, posebno u ruralnim područjima, sa godišnjom proizvodnjom od skoro 7 miliona litara. Ima visok izvozni potencijal, kao i kapacitet za stvaranje lanca vrednosti i lanca snabdevanja. Pored ovoga, projekat promoviše i ekonomsko osnaživanje mladih proizvođača šljive i rakije kroz njihovu uključenost u edukativne procese i tehničku podršku, a posebno kroz razvoj dodatnih ekonomskih aktivnosti kroz prodaju tradicionalnih proizvoda i rakije turistima koji posećuju destilerije u okviru nove turističke ponude "Rakija tour".

Očekivani rezultati projekta:

 1. Uspostavljen regionalni sistem za prognozu i zaštitu voća (šljiva) od bolesti, kompatibilan i umrežen sa nacionalnim sistemom
 2. Poboljšano znanje proizvođača šljive, udruženja proizvođača voća i udruženja destilerija
 3. Unapređena proizvodnja šljive i mekih rakija (destilata) proizvođača koji sarađuju sa registrovanim destilerijama, povećavani kapaciteti 7 udruženja proizvođača voća i asocijacije «Šumadijska rakija»
 4. Dva mlada proizvođača rakije u potpunosti opremili destilerije sa najmanje tri registrovane etikete na tržištu i sa dovoljnim obimom prodaje za buduće operacije. Unapređenje proizvodnje za 4 destilerije kroz modernizaciju proizvodnih procesa i opreme
 5. Izrađen elaborat za zaštitu geografskog porekla «Šumadijske šljivovice»
 6. Povećana vidljivost članova asocijacije "Šumadijska rakija" i povećana prodaja rakije šljivovice
 7. Izrađena i usvojena zajednička receptura i tehnologija za proizvodnju «Šumadijske šljivovice»
 8. Uspostavljen novi turistički proizvod «Rakija turistička tura»
 9. Bolja pozicioniranost svih destilerija člancica asocijacije na tržištu Kragujevca i Beograda kroz distribuciju, promociju i prodaju proizvoda na zajedničkim prodajnim mestima u dva grada.
 10. Omogućena razmena znanja kroz uspostavljanje saradnje sa destilerijama iz jedne od zemalja EU, karakteristične po proizvodnji rakije i njenom inkorporiranju u turističku ponudu zemlje. 


Projektne aktivnosti će se realizovati na teritoriji Šumadijskog okruga  u periodu oktobar 2017 – avgust  2018. godine.

Podeli/Cuvaj
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
InnoHPC
INSiGHTS
eGUTS
PRRR
EU PRO program
Strategija 2018-2028 Kragujevac
Javne Nabavke
METRIS wine
Unapredjenje kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft