20.07.2017 | Razvoj rurala

Započeta realizacija projekta Jačanje konkurentnosti proizvođača vina iz Šumadije - IMPULS Wine

U okviru programa "Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji" započeta je realizacija projekta ''Jačanje konkurentnosti proizvođača vina iz Šumadije - IMPULS Wine''.

Projekat je podnet u okviru poziva za dostavljanje predloga za dizajniranje inicijative na teritoriji šumadijskog okruga, oblast intervencije 2 - vinogradarstvo i proizvodnja vina.

Uz finansijsko učešće projektnih partnera, projekat finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovodi konzorcijum partnera koji čine NIRAS (Poljska, Danska), FAOW (Poljska) i Partner Solutions (Srbija) u okviru Ruralnog-regionalnog partnerstva “Razvoj teritorijalnog identiteta regije Šumadija kroz podršku ključnim sektorima ruralne ekonomije“.

Vodeći partner na projektu IMPULS Wine je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, dok su projektni partneri Grad Kragujevac, Opština Topola, Udruženje vinara Šumadije i Centar vinske kulture.

Opšti cilj projekta je:

  • Doprinos razvoju teritorijalnog identiteta šumadijskog regiona pružanjem podrške sektoru proizvodnje vina

Specifični ciljevi projekta su:

  • Povećanje konkurentnosti proizvođača vina šumadijskog vinskog rejona kroz izgradnju tehničkih i ljudskih kapaciteta i institucionalnu podršku
  • Poboljšanje vidljivosti i plasmana tipičnih vina iz regiona kroz promotivne i marketinške aktivnosti i podizanje svesti potrošača i distributera vina

Glavni ekonomski uticaj projekta ogleda se u jačanju kapaciteta proizvođača vina radi postizanja bolje konkurentnosti, a time i boljeg plasiranja regionalnog vina na nacionalnom i međunarodnom tržištu. Povećanje efekata kroz turistički sektor, podrazumeva poboljšanje turističke ponude i stvaranje regiona atraktivnijim za domaće i strane turiste. Projekat takođe doprinosi poboljšanju ekonomske i socijalne situacije ciljnog regiona kroz realizaciju specijalizovanih edukacija, koje će uključiti nezaposlene osobe zainteresovane za angažovanje u vinskom sektoru. Ekonomsko osnaživanje žena i mladih kao specifičnih ciljnih grupa takođe je važan aspekt projekta, koji će se postići kroz kriterijume za odabir učesnika planiranih kurseva na temu vinogradarstva i proizvodnje vina. Takođe, podrška mladima će se pružiti kroz pilot projekat za mladog preduzetnika, člana Udruženja vinara Šumadije.

Očekivani rezultati projekta su:

  1. Poboljšana tehnologija proizvodnje vina
  2. Razvijeni kapaciteti proizvođača grožđa i vina iz šumadijskog vinskog rejona
  3. Razvijeni zajednički resursi u sektoru vinogradarstva i vinarstva
  4. Poboljšana prepoznatljivost tržišta proizvođača vina iz šumadijskog vinskog rejona
  5. Povećanje nivoa vinske kulture u regionu
  6. Uspostavljen sistem za praćenje razvoja sektora vinogradarstva i vinarstva


Projektne aktivnosti će se realizovati na teritoriji  šumadijskog  vinskog rejona u periodu jul 2017 – avgust  2018. godine.
Podeli/Cuvaj
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
InnoHPC
INSiGHTS
eGUTS
PRRR
EU PRO program
Strategija 2018-2028 Kragujevac
Javne Nabavke
METRIS wine
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft