26.12.2022 | Razvoj teritorije

Studijska poseta “Primeri dobre prakse teritorijalnog brendiranja u Zapadnoj Srbiji“

 

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja organizovala je trodnevnu studijsku posetu, od 21. do 23. decembra 2023. godine, sa ciljem upoznavanja učesnika sa primerima dobre prakse teritorijalnog brendiranja u Zapadnoj Srbiji. Učesnici studijske posete bili su predstavnici lokalnih samouprava Šumadije i Pomoravlja, predstavnik privatnog sektora, predstavnici REDASP, menadžer Destinacijske menadžment organizacije Šumadije i Pomoravlja i predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ. Na studijskoj poseti su učestvovali i kolege iz Istočne Srbije, predstavnici Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije i opštine Knjaževac.

Prva destinacija studijske posete je bio Demonstrativno-prodajni centar Tešić u selu Zlakusa, poznatom po tradicionalnom grnčarskom zanatu, koji je pod zaštitom UNESCOa kao nematerijalno nasleđe Srbije od 2020. godine. Učesnicima je je prezentovan način izrade i kanali promocije i prodaje tradicionalnog posuđa. Sledeća destinacija bila je pršutara MAX ZARA SZR, u selu Kačer, u Mačkatu. Pršutara ima svoj Degustativno-prodajni centar suvomesnatih proizvoda i predstavlja primer dobre prakse u gastronomskoj ponudi Zapadne Srbije. 

Drugog dana posete, predstavljen je „Planinski doručak” kao žig kvaliteta koji ukazuje na geografsko poreklo regiona Zapadne Srbije, čuvenog po netaknutom okruženju, veličanstvenim pejzažima i tradicionalnom načinu ishrane. Nakon toga, u Kulturnom centru Zlatibor, direktorka JP „Gold Gondola Zlatibor”, Bojana Božanić održala je prezentaciju o ovom projektu, kao i planovima preduzeća za razvoj turizma u Zlatiborskoj oblasti. Nakon toga je usledila poseta i obilazak destilerije BB Klekovača u Bajinoj bašti. Destilerija je najstarija postojeća srpska destilerija (1953) nastavljajući tradiciju bajinobaštanske zemljoradničke zadruge iz 1905. i čuvena je po klekovači, šljivovici sa dodatkom lekovitih bobica kleke – autentičnoj i tradicionalnoj rakiji Bajine Bašte i planine Tare, koja se u tom kraju proizvodi vekovima.

Poslednjeg dana studijske posete, organizovan je obilazak Etno parka Terzića avlija, koji predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom. Datira sa početka 20. veka, kao tipično seosko domaćinstvo iz okoline Užica. Etno park je dobitnik najvećeg priznanja u oblasti seoskog turizma „Turistički cvet„ za doprinos razvoju turizma u Srbiji i kao najuspešnije seosko turističko domaćinstvo u Srbiji. 

Studijska poseta je realizovana u okviru projekta „Razvoj regionalne turističke ponude Šumadije i Pomoravlja“, finansiranog od strane projekta „#EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam“ usmerenog na razvoj turizma u Srbiji. Projekat finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ.

                            giz

Studijska poseta Zlatibor

Studijska poseta Zlatibor 1


Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft