01.07.2011 | Razvoj infrastrukture

Promovisan koncept nulte emisije u Kragujevcu

Osnivači “Mreže nulte emisije“, Grad Kragujevac i Regionalna agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja organizovali su seminar „Koncept nulte emisije – edukacija i promocija“, dana 29. juna 2011. godine u Biznis inovativnom centru, u Kragujevcu.

Održavanjem seminara, zvanično je otpočeo istoimeni projekat koji se realizuje u saradnji Mreže nulte emisije i Nemačke organizacije za tehničku saradnju – GIZ u Srbiji.

Metodologija menadžmenta protoka materijala predstavlja ciljano, efikasno iskorišćavanje i upravljanje  materijala, materijalnih i energetskih tokova, oslanjajući se na održivi razvoj, a u cilju postizanja održivog razvoja kroz povećanje materijalne i energetske efikanosnosti sistema (industrije, grada, regiona, nacije) i stvaranja i postizanja ciljeva cirkularne ekonomije i strategije nulta emisije.Nulta emisija podrazumeva korišćenje otpada kao resursa, što je i naglašeno u definiciji termina zero-emission (nulta emisija) Univerziteta Ujedinjenih Nacija: "Upotreba svih komponenti u zatvorenim ekonomskim i ekološkim ciklusima kako bi se izbegao odpad u korist napredka".

Cirkularna ekonomija je tehnički, socijalno i finansijski ostvariva uz velike investicije, tehnološki transfer i neophodan, permanentni trening. Za ostvarivanje cirkularne ekonomije je nophodno uspostavljanje nove strukture menadžmenta, kao i neprestano buduće planiranje i proširenje prinicipa MPM na sve oblasti privrede.

Učesnike seminara su pozdravili, u ime organizatora:

  • Nenad Popović, izvršni direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja
  • prof. dr Dobrica Milovanović, član Gradskog veća Kragujevca za međunarodnu saradnju
U uvodnom delu seminara o udruženju „Mreža nulte emisije“ Srbije govorio je Velimir Mitrović, predsednik Upravnog odbora Mreže nulte emisije. Osim kratkog osvrta na dosadašnji rad udruženja i buduće planove, g-din Mitrović je osnovne koncepte nulte emisije ilustrovao primerima koji su realizovani ili su u fazi realizacije u gradu Čačku.
Seminar Nulta emisija 1

Nakon kraće pauze, dr Michael Knaus – Direktor odeljenja za međunarodnu saradnju Instituta za primenjeno upravljanje materijalnim tokovima – IfaS Birkenfeld uz asistenciju g-đe Dragane Oberst – direktorke Centra za transfer novih tehnologija u jugo-istočnu Evropu (Technology Transfer Center South-Eastern Europe) održao je predavanje sa temom „Strategije, metodologije stvaranja i implementacije nulte emisije i projekata menadžmenta protoka materijala“. Učesnici seminara su, uz aktivno učešće u radu, upoznati sa osnovnim konceptom nulte emisije i principima menadžmenta protoka materijala, uz dosta primera dobre prakse, iz celog sveta, u čijoj realizaciji su aktivno učestvovali stručnjaci IfaS-a.

Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft