28.04.2023 | Razvoj ljudskih resursa

Prezentacija rezultata i preporuka projekta "Jačanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih na regionalnom nivou u domenu kohezione politike EU”

U četvrtak, 27. aprila je u prostorijama EU info kutka u Nišu održana prezentacija rezultata projekta "Jačanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih na regionalnom nivou u domenu kohezione politike EU” koji sprovodi Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Srem i Regionalnom razvojnom agencijom Jug u okviru projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja Evropskoj uniji”, koji implementira GIZ.

Na skupu u Nišu, prisutnim predstavnicima omladinskih organizacija i lokalnih aktera juga Srbije rezultate i zaključke projekta su prezentovali: predstavnica Nemačko-srpske razvojne saradnje, GIZ , Marija Nikić, predstavnica Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije, Valentina Vidović, direktorka Regionalne razvojne agencije Jug,  Dragana Stojanović , pomoćnica direktora  Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Nataša Đorđević, konsultant, Rafael Pupovac i Danijela Vučić, direktorka EU info kutka Niš.

Nataša Đorđević iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, kao nosioca projekta je naglasila da je cilj aktivnosti projekta razvoj kapaciteta lokalnih institucija i informisanje javnosti, posebno mladih ljudi, u domenu kohezione politike EU i jačanje svesti o značaju i mogućnostima koje proističu iz kohezione politike EU.

,,Partnerstvo Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Regionalne razvojne agencije Srem i Regionalne razvojne agencije Jug, koje svojim delovanjem pokrivaju severni, centralni i južni deo Srbije, obezbedilo je geografsku pokrivenost Srbije aktivnostima projekta” istakla je gospođa Đorđević.

Konsultant na projektu, Rafael Pupovac je objasnio da je u okviru projekta fokus bio na dve ciljne grupe. Primarna ciljna grupa su bili mladi, a druga su bili lokalni akteri u regionima koji se bave sprovođenjem projekata.

Kroz dvodnevne obuke je prošlo preko 260 učesnika, kroz četiri trening modula koji su bili sprovedeni u tri grada, Staroj Pazovi, Nišu i Kragujevcu. Prvi cilj trening programa je bio podizanje nivoa informisanosti mladih, lokalnih aktera, bilo zaposlenih u lokalnim samoupravama ili predstavnika udruženja građana o samoj kohezionoj politici, njenim ciljevima i šta je to što Srbija ima od toga, kao i šta pojedinci u Srbiji mogu da očekuju od kohezione politike. Međutim, pošto kohezioni fondovi koji se naslanjaju na Kohezione politike EU  još uvek nisu u potpunosti dostupni Republici Srbiji u ovom trenutku, cilj ovih obuka je bio, između ostalog, i da se podigne nivo svesti o postojanju ovih fondova, o narednim koracima koji očekuju Srbiju i, ono što je ključno, pripremi svih tih aktera u kasnijem sprovođenju Kohezione politike, kada nam ta sredstva budu dostupna oni budu i spremni i osposobljeni da pripreme i sprovedu projekte koji se finansiraju iz tih izvora.

Gospodin Pupovac je prisutnima objasnio i ,, Nivo informisanosti o Kohezionoj politici kod mladih je na veoma niskom nivou, što je donekle očekivano. Nakon ovih obuka je nivo znanja i informisanosti je značajno povećan i sad je cilj da tu informisanost prebacimo u neku akciju, tj. da mladi koji sada znaju koje prilike su im sve dostupne urade nešto kako bi te prilike iskoristili.

U tom smislu bi neki naredni koraci možda trebalo da budu nastavak edukacija mladih kako o opštim stvarima i generalno informisanje o temama vezanim za Koheziona politika i EU, tako i informisanje o prilikama koje im već sada stoje na raspolaganju, a zatim i tehničko znanje o upravljanju projektnim ciklusom, upravljanju projektima koji bi im mogao kasnije omogućiti da pripremaju i sprovode projekte“.

Marija Nikić iz Nemačko-srpske razvojne saradnje GIZ je istakla opredeljenost pružanja podrške za sve aktivnosti procesa reforme javne uprave ali i regionalnog razvoja i izrazila zadovoljstvo rezultatima projekta ,,Lepo je videti da je veliki broj mladih ljudi prošao kroz ove edukacije i da su zainteresovani za teme koje su obrađene kroz projekat“.

Valentina Vidović iz Ministarstva za evropske integracije je naglasila da je važno naučiti, ne samo teoretski šta je Koheziona politika i šta nam ona može da finansira i kako može da pomogne već i naučiti kako se priprema projekat i sprovodi i istakla ,,Jako je važno nastaviti ovakve aktivnosti na lokalnom i regionalnom nivou jer to su nosioci budućih projekata“.

Danijela Vučić iz EU info kutka Niš je predstavila dostupne programe Evropske unije koji su dostupni mladima u Srbiji, u kojima mogu ravnopravno uzeti učešće, kao što je Program Erazmus plus, volonterski program Evropske unije, RYCO i druge. Gospođa Vučić je najavila i Evropsku nedelju mogućnosti koja će biti organizovana od 15. do 21. maja na više lokacija u Srbiji.

Iz Erazmus studentske mreže, svoja projektna iskustva iz programa razmene podelila je student Jana Grujić.

Kada je reč o zaključcima i preporukama za dalje aktivnosti, učesnici skupa su se složili da je trenutni nivo informisanosti i znanja o temama Kohezione politike EU nedovoljan,a da postoji interesovanje te je preporuka da naredne aktivnosti budu:

1. Nastavak informisanja i podizanja nivoa znanja kroz edukacije i promotivne kampanje

2. Nastavak podizanja nivoa praktičnog znanja i veština potrebnih za pripremu i sprovođenje projekata. Pružiti mladima set praktičnih znanja kako to mogu da iskoriste, dati im mogućnost da kroz praktičan rad, bilo kroz organizacije ili škole steknu praktično iskustvo u sprovođenju projekata.  

Ove dve ključne aktivnosti je potrebno sprovoditi u kontinuitetu, dugoročno, u godinama koje dolaze. A mladi su ključna ciljna grupa jer oni će biti nosioci kasnijih aktivnosti i dalje prenositi ta znanja na svoje vršnjake i primenjivati stečene veštine i iskustva i u poslu, složili su se učesnici panela.

                        


      nis1                                   nis 2


      nis 3                                nis 4



      nis 5                                  meni je bitno F

Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft