22.04.2024 | REDASP

Pet miliona dinara za korisnike lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede u Aranđelovcu

slika 1

slika 2zajednickaAranđelovac   19. april, 2024. godine. U okviru projekta „Lokalni fondovi za  razvoj poljoprivrede“ koji uz podršku USAID-a u opštini Aranđelovac sprovode Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, opština Aranđelovac i Projekat Velika mala privreda, potpisani su ugovori sa korisnicima kojima će biti dodeljeno ukupno 5.000.000,00 dinara za 2024. godinu.

„Iako opština ulaže zaista značajna sredstva u poljoprivredu u Aranđelovcu, stočni fond je ostao nedovoljno obuhvaćen kada su u pitanju te podsticajne mere. Veoma sam ponosan da smo našli jedan dobar sistem kao što je revolving fond, gde se sredstva daju korisnicima a sa druge strane su povratna i mogu se ponovo koristiti. Naš stočni fond zanoviće se za 300 svinja i ovaca i u nadi da će ovaj mehanizam da zaživi planiramo da zanovljavamo ova sredstva i narednih godina. Dodatno nas ohrabruje i to što pored i teškog stanja u poljoprivredi ima mnogo zainteresovanih za ovakve konkurse, pogotovo što su to mladi i žene“,  izjavio je Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac

Konkursom koji je bio otvoren do 05. aprila, ukupno 11 poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opštine, dobilo je beskamatne pozajmice sa rokom vraćanja od 3 godine, koji će moći da ulože u nabavku kvalitetnog priplodnog materijala.

„Opština Aranđelovac je prva opština sa teritorije Šumadijskog i Pomoravskog okruga koja prepoznala značaj ovog inovativnog modela za finansiranje investicija poljoprivrednih proizvođača, gde je stočarstvo prepoznato kao grana na koju bi trebalo da se stavi fokus.  Značaj fonda je utoliko veći jer će sada poljoprivredni prozvođači sa teritorije opštine Aranđelovac pored nacionalnih i lokalnih mera imati mogućnost da svake godine apliciraju i za sredstva iz ovog fonda“ izjavio je Goran Miljković, savetnik za regionalni razvoj Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i dodao da će Regionalna agencija kao implementacioni partner u ovom projektu pružiti administrativno tehničku podršku kako opštini Aranđelovac tako i poljoprivrednim proizvođačima da na najbolji način iskoriste sredstva za unapređenje ekonomskih aktivnosti na svojim gazdinstvima.

Aranđelovac je, uz Veliku Planu Novi Pazar, Vlasotince i Novu Crnju, peta opština u Srbiji koja je u poslednjih godinu dana osnovala fond za podsticaj razvoja poljoprivrede i podelila sredstva korisnicima. Od 2020. godine pokrenuti su fondovi i u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani, Sjenici,Tutinu, Sečnju i opštini Lebane. U naredne tri godine u planu je osnivanje još 5 ovakvih fondova širom Srbije.

Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede u Aranđelovcu je jedan od najvećih i drago nam je što je opština prepoznala njegov značaj za finansiranje malih poljoprivrednika. U proizvodnju mora da se ulaže i znamo koliko ova sredstva znače proizvođačima hrane, zbog čega smo i pokrenuli ovaj model finansiranja pre 4 godine. Zajedno sa korisnicima sredstava iz Aranđelovca, do sada je ukupno 275 poljoprivrednika dobilo beskamatne pozajmice, istakla je Miroslava Panić, menadžerka za pristup finansijama ispred Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID.

Fondovi su osmišljeni i pokrenuti da bi pomogli poljoprivrednicima na lokalnom nivou da dođu do finansijskih sredstava koja će uložiti u unapređenje svoje proizvodnje.

Kroz lokalni fond za razvoj poljoprivrede ove godine podržani su nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji se bave proizvodnjom i preradom hrane i sredstva će moći da iskoriste za kupovinu kvalitetnog priplodnog materijala. Maksimalan iznos sredstava je 500.000 dinara po korisniku. Uz grejs period od godinu dana, sredstva korisnik vraća bez kamate naredne tri godine u Fond, iz kog će se u narednim godinama podržavati drugi poljoprivrednici istakao je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte, Fondacija Ana i Vlade Divac, koji je pozvao i ohrabrio i ostale opštine da se priključe osnivanju Fondova na teritorijama svojih lokalnih samouprava.

Ana Radovanović iz Bukovika, jedna je od korisnica sredstava iz Fonda za podsticaj poljoprivrede u Aranđelovcu, čije gazdinstvo se bavi stočarstvom i gaji ovce koje nisu umatičene.

„Ova investicija nam je vrlo značajna jer smo sada nabavili umatičane ovce i na taj način dostigli broj od 30 grla, te možemo da apliciramo za državne subvencije i dodatno unapredimo svoje gazdinstvo“, istakla je Ana i dodala da je proces prijavljivanja na konkurs zaista jednostavan, te je pozvala i ostale poljoprivrednike da u narednom krugu apliciraju za ove podsticaje.

Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft