29.08.2011 | Razvoj rurala

Održan sajam ruralnog razvoja „Resava rural“

U Despotovcu je 25. avgusta 2011. godine, u okviru projekta „Partnerstvo za ruralni razvoj opštine Despotovac“, koji finansira Delegacija EU u Republici Srbiji, kroz Program „EXCHANGE 3“, održan prvi sajam ruralnog razvoja pod nazivom „Resava rural“. Sajam je svečano otvorio zamenik predsednika opštine Ljubiša Dobrosavljević koji je mnogobrojne prisutne posetioce i izlagače upoznao sa projektnim aktivnostima koje će se realizovati u opštini Despotovac. Posebno je istaknuto da će se jačanjem udruženja poljoprivrednika i uspostavljanjem saradnje sa partnerima iz Srbije i EU unaprediti institucionalna saradnja i učvrstiti veze između svih subjekata i sektora, i doprineti stvaranju efikasajnijeg mehanizma za podsticaj ruralnom razvoju u opštini Despotovac.

Posetioci su upoznati sa aktivnostima predviđenim navedenim projektom, kojima je planirano formiranje sedam ruralnih info centara u selima Miliva, Medveđa, Vojnik, Veliki Popović, Panjevac, Strmosten i Stenjevac, kao i formiranje Lokalne akcione grupe (LAG). Delovanjem LAG-a će se uspostaviti međusektorska saradnja, poljoprivrednih i nepoljoprivrednih organizacija opštine Despotovac u cilju podrške razvoju ruralnih područja opštine. Međusektorskom saradnjom stvoriće se uslovi i za kvalitetniji rad Turističke organizacije, koja će formiranjem mreže ruralnih info centara, imati znatnu podršku i mogućnosti za kvaliteniji rad i promociju ruralnih i turističkih potencijala opštine Despotovac, što će biti od izuzetnog značaja za diversifikaciju poljoprivredne proizvodnje, pre svega u pravcu razvoja ruralnog turizma.

Sajam Resava rural 2011 1    Sajam Resava rural 2011 2

U okviru izlagačkog prostora brojni posetioci sajma imali su priliku da se upoznaju sa tradicionalnim proizvodima, tradicionalnom hranom, starim zanatima, potencijalima u ruralnom turizmu, kao i tradicionalnim običajima i kulturnim vrednostima regiona Šumadija i Pomoravlje koje su kroz bogat kulturno umetnički program predstavili članovi KUD „Branislav Nušić“ iz Resavice i „Sveti Stefan despot srpski“ iz Despotovca.




Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft