07.08.2012 | Razvoj rurala

Održan 43. Sabor narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju"

U Rekovcu je od 30. jula do 5. avgusta održan 43. Sabor narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju". Svečano otvaranje Sabora održano je u porti manastira Kalenić uz bogat kultirno-umetnički program pod nazivom “Ostaviše spomen rodu srpskom” i uz učešće nacionalnog ansambla “Kolo”. Sabor su otvorili predsednik opštine Rekovac, g-din Predrag Đorđević i ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije g-din  Bratislav Petković.

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja je sa svojim predstavnicima pružila logističku podršku rukovodstvu i organizacionom odboru opštine Rekovac tokom sabora narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju".

Na saboru je nastupio veliki broj kulturno-umetničkih društava iz Srbije koja su predstavila  običaje, tradiciju i kulturne vrednosti iz različitih krajeva Srbije. I ove godine se birao ”najbrk” Sabora, devojka sa najdužom pletenicom, najlepša saborica, kao i najlepša ženska i muška narodna nošnja. U okviru saborskih dana organizovale su se mnoge prateće manifestacije u selima Dragovo, Županjevac, Oparić, Belušić i Kalenićki Prnjavor, od izložbi slika, susreta pesnika, dečija likovna kolonija, promocija knjiga, pripremanje i degustacija starih levačkih jela, izložba domaće radinosti i tradicionalnih zanata.

Ovogodišnja manifestacija privukla je veliki broj posetilaca kako iz cele Srbije tako i gostiju i iz inostranstva. Saboru su prisustvovali i g-din Andreas Beikos, šef predstavništva Evropske investicione banke za zapadni Balkan i ambasadori Libana, Bugarske i Palestine, koji su tokom dvodnevne posete imali priliku da se upoznaju sa bogatom tradicijom i kulturnim nasleđem srpskog naroda.

Sabor su posetili i predstavnici LIS projekta u Srbiji, g-din Džimi Armstrong, vođa tima i g-din Predrag Marković, koordinator nacionalnog LAG razvoja, koji su iskoristili priliku da se susretnu sa članovima LAG “Partnerstvo za razvoj Levča”.

Ovogodišnji sabor ostaće zabeležen kao jedan od najposećenijih sabora koji je posetilo preko 35.000 posetilaca, 22 kulturno-umetnička društva i vokalnih ansambla iz Srbije i inostranstva sa više od 600 učesnika programa.

Levac 2012-1Levac 2012-2Levac 2012-3Levac 2012-5Levac 2012-6Levac 2012-4



Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft