Obuke iz oblasti gastronomije
U okviru projekta koji podržava razvoj regionalne turističke ponude Šumadije i Pomoravlja održane su tri obuke iz oblasti moderne gastronomije:
- Moderna šumadijska kuhinja sa estetikom, 15. i 16. septembra
- Obuka barmena i primena domaćih proizvođača rakija, likera i sokova u spravljanju savremenih koktela, 22. i 23. septembra
- Principi kreiranja i razvoja zdravog jelovnika u savremenoj ugostiteljskoj ponudi Šumadije i Pomoravlja, 29. septembra
Polaznici su naučili ili unapredili svoje znanje o tome šta je moderna kuhinja, koji su osnovni principi kreiranja modernog jela, rekonstruciju tradicionalnih jela serviranih na moderan način, upotrebu novih tehnika kuvanja i upotrebu savremenih gastronomskih aparata u cilju praćenja trenutnih svetskih trendova u gastronomiji i osnove estetike na tanjiru.
Priprema barskih mešavina kombinujući domaća i strana pića, njihovo serviranje i dekorisanje uz korišćenje različitih čaša, šejkera, blendera i mixglasa bili su osnova druge obuke.
Na trećoj obuci fokus je bio na tome kako se lokalnoj gastronomskoj ponudi može dati nova dimenzija, formiranjem jelovnika koji čini zdrava lokalna hrana sa fokusom na male proizvođače koji proizvode zdravu hranu.
Polaznici su, osim profesionalnih kuvara, konobara i barmena, bili i učenici Turističko-ugostiteljske škole TUŠ Toza Dragović iz Kragujevca. Predavači su bili renomirani stručnjaci iz oblasti gastronomije.
Projekat „Razvoj regionalne turističke ponude Šumadije i Pomoravlja” realizuje Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja u okviru programa „EU za tebe – kulturno nasleđe i turizam“, koji finansira EU i Nemačko savezno ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ.