09.07.2013 | REDASP

KANCELARIJA U BRISELU:Slavlje za 28. članicu

Pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji obeleženo je i svečanim prijemom u predstavništvu Istarske županije u Briselu. Dobrodošlicu 28. članici su poželeli predstavnici italijanskog regiona Friuli Venecija Đulija i predsednik austrijske pokrajne Koruška. Skupu su prisustvovali i direktor Generalnog direktorata za proširenje EU i italijanski diplomata sa velikim iskustvom u bivšoj Jugoslaviji Stefano Sanino i prvi evropski komesar iz Hrvatske Neven Mimica.

Podsećajući na tradicionalnu saradnju i kulturnu i istorijsku povezanost Istre i Friuli Venecija Đulije, predstavnik ove regije ukazao je na važnost proširenja EU i integraciju Hrvatske, a osvrnuo se i na partnerstvo predstavništva regija. Naime, od 2005. italijanska pokrajna je u Briselu domaćin zastupničkim kancelarijama Istarske županije i Koruške, a nešto kasnije im se pridružio i Kanton Sarajevo. Predsednik Koruške Peter Kajzer istakao je da je ova austrijska pokrajna veoma zadovoljna time što je EU dobila i 28. državu članicu, ističući da očekuje nastavak dobre saradnje regiona iz Austrije, Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pozdravljajući zvanice šef kancelarije Kantona Sarajevo Dino Elezović je čestitao Hrvatskoj i poručio da se nada da će saradnja i odnosi Bosne i Hercegovine sa EU biti još intenzivniji uz pomoć prijatelja i suseda.

Nakon 13 godina pregovora o članstvu u Evropskoj uniji Hrvatska i njeni građani, prema rečima novog evropskog komesara Nevena Mimice, zaslužuju i nekoliko dana slavlja. Proces pristupanja je, ističe, bio gotovo jednako važan kao i samo pristupanje. Najvažnije su, tvrdi Mimica, bile reforme svega i svakoga u Hrvatskoj, a najteža promena svesti građana. Podrška i pomoć suseda i regionalna saradnja posebno su bili značajni u oblasti društvenih i ekonomskih reformi. Učlanjenje, prema rečima komesara, nije kraj već nastavak evropskog puta Hrvatske .

Prijemu u zajedničkom predstavništvu Istarske županije, Friuli Venecija Đulije, Koruške i Kantona Sarajevo prisustvovali su gosti iz brojnih institucija, organizacija, ambasada iz EU i regiona, među kojima i predstavnici misije Srbije pri EU i kancelarija Vojvodine i Centralne Srbije u Briselu.


Izvor: Kancelarija opština Centralne Srbije u Briselu



Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft