09.07.2013 | REDASP

KANCELARIJA U BRISELU:Evropska nedelja energetske održivosti

Poslednju nedelju juna u Briselu obeležili su energetska efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije. Predstavnici regionalnih vlasti, poslovnih organizacija, udruženja građana, istraživačkih centara imali su priliku da organizuju ili posete neki od brojnih skupova kako bi razmenili dobra iskustva i ideje ili dogovorili buduća partnerstva u ovoj oblasti.

Deo “Nedelje energetske održivosti“ od 24. do 28. juna (EUSEW) bio je posvećen ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u ostvarenju ciljeva strategije Evropa 2020 na polju energije i životne sredine. Državama članicama EU i njihovim gradovima i regijama na raspolaganju je mnogo novca. Prema predlogu novog budžeta tako će biti i do 2020, jer će u strukturnim i  investicionim fondovima biti oko 20 milijardi evra, a u programu Horizon 2020 za sigurnu, čistu i efikasnu energiju oko 6 milijardi.

Mada su stručnjaci i lokalni i regionalni „stakeholederi“ upozoravali da u ovoj oblasti postoje brojne prepreke i poteškoće, da puni potencijali još nisu iskorišćeni, između ostalog i zbog finansijskih i administrativnih problema, šest nagrađenih projekata iz cele Evrope pokazuju da inovativni i ambiciozni pristup daju rezultete. Među više od 220 projekata izdvojili su se kampanja sprovedena širom Letonije kojom su građani inspirisani da svoje domove učine toplijim boljim izolovanjem zidova, prva britanska solarna farma u vlasništvu lokalne zajednice, promovisanje štednje energije u školama u Španiji, stambeno naselje iz Švedske koje je na putu da za pet godina prepolovi potrošnju energije, kao i oslobađanje mesta na ulicama nemačkog Bremena za pešake i bicikliste. U posebnoj kategoriji nagradu za lokalnu akciju dobio je Hrvatski grad Koprivnica. „Novo lice Koprivnice“ je projekat kojim vlasti u ovom gradu pokušavaju da pokažu da energetski efikasna gradnja ne mora nužno biti i skupa. U delu ove opštine biće izgrađeno stambeno naselje sa sedam blokova stanova i kuća, koje će građani moći da kupuju pod olakšanim uslovima. Gradske vlasti obezbedile su besplatno zemljište i infrastrukturne priključke i odrekle se opštinskih taksi. Politika razvoja Koprivnice, usvojena još 2011., podrazumeva i da svi objekti u javnom vlasništvu budu građeni kao energetski štedljivi ili ispune standarde „pasivnih zgrada“, dok su graditelji energetski efikasnih zgrada takođe oslobođeni plaćanja gradskih naknada. Tako su i stare vojne barake pretvorene u obdanište, a Palata pravde u Koprivnici je prva javna ustanova u Hrvatskoj izgrađena na ovaj način.

Nedelja energetske održivosti u Evropskoj uniji - EUSEW nastala je 2006. godine na inicijativu Evropske komisije. Njome sada koordinira Izvršna agencija za konkurentnost i inovacije uz podržku Generalnog direktorata za EK za energiju.

Partner EUSEW-a je i organizacija Savez gradonačelnika – Convenant of Mayors, odnosno pokret koji uključuje regionalne i lokalne vlasti koje su se dobrovoljno posvetile povećanju energetske efikasnosti i korišćenju održivih izvora energije. Potpisujući zajedničku deklaraciju ove lokalne samouprave su se obavezale da nadmaše cilj EU i smanje emisiju ugljendioksida više od 20 odsto u narednih sedam godina. Pokretu, takođe nastalom na inicijativu Evropske komisije 2008., se do sada pridružilo skoro pet hiljada gradova u kojima živi oko 170 miliona ljudi.

Kao jedina organizacija ove vrste, Savez gradonačelnika uživa veliku podršku Evropske unije i institucija kao što su Evropska komisija, Parlament, Komitet regiona i Evropska investiciona banka.

Kako bi svoje planove sproveli u delo članovi Saveza gradonačelnika se obavezuju da pripreme Baseline Emission Inventary – identifikuju glavne izvore CO2 i potencijale za smanjnje emisije, a u roku od godinu dana treba da usvoje Održivi energetski akcioni plan u kojem navode koje akcije će preduzeti. Osim štedenje energije, koristi su brojne: otvaranje radnih mesta, zdravija životna sredina, bolji kvalitet života, podsticanje konkurentnosti i veća energetska nezavisnost. Za sve ovo na raspolaganju su im različiti izvori finansiranja na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i evropskom nivou.

Savezu gradonačelnika već su se pridružile četiri lokalne samouprave iz Srbije – Niš, Temerin, Varvarin i Žabalj.

Mada je 80 odsto korišćenja energije i emisije CO2 vezano za gradove, tokom EUSEW bilo je reči i o energetskoj održivosti u seoskim područjima. Iako zauzimaju veći deo površine EU, ruralne sredine često su izostavljene pri planiranju energetske politike i fondova. Učesnici skupa o „Regionalnoj dimenziji evropske energetske politike i finansiranju projekata u seoskim oblastima“, održanog u Kući holandskih provincija u Briselu, iz preko 30 regionalnih predstavništava su se saglasili da postoje brojne ideje i rešenja, ali da donosioci odluka u EU moraju da usvoje fleksibilniji i proaktivniji pristup. Na drugoj strani, potrebno je i bolje razumevanje dostupnih fondova, kriterijuma za odabir i rokova za podnošenje predloga, kao i podizanje kapaciteta, jer je obično reč o manjim sredinama, kojima nedostaju ljudski resursi i iskustvo u razvijanju projekata.


Izvor: Kancelarija opština Centralne Srbije u Briselu



Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft