09.07.2013 | REDASP

KANCELARIJA U BRISELU: Erazmus za sve

U periodu od 2014. do 2020. uslovi za finansiranje programa za obrazovanje, mlade i sport iz fondova Evropske unije biće mnogo bolji. Čak sedam programa kojima je Unija podsticala razvoj i saradnju u ovim oblastima biće objedinjeni u jednom – Erazmus za sve. Kako ova sredstva mogu da koriste države zapadnog Balkana, odnosno šta će mladima iz ovih zemalja biti na raspolaganju razgovaralo se u predstavništvu Kantona Sarajevo u Briselu na skupu koji je priredila Evropska projektna asocijacija.Ipak, ističe Ketrin Enrio, sasvim je izvesno da će zemljama zapadnog Balkana biti dostupna takozvana međunarodna komponenta Erazmusa za sve. Ona podrazumeva mobilnost studenata, nastavnika i mladih radnika, volontiranje, akademske razmene. Tu je i saradnja u izgradnji kapaciteta, kao i podrška politikama u ovoj oblasti. Države koje sa EU potpišu poseban sporazum mogu, uz finansijski doprinos, da ravnopravno učestvuju i u drugim delovima programa, dok, kako je objasnila Enrio, postoji i treća opcija, odnosno puno učešće. Ono takođe podrazumeva potpisivanje posebnog sporazuma, ali i osnivanje Nacionalnih agencija za upravljanje programom, koje treba da raspolažu sa oko 65% novca iz fonda.

Erazmus za sve je, kako je objasnila Ketrin Enrio iz Direktorata Evropske komisije za obrazovanje i kulturu, tek radni naziv, inspirisan najpoznatijim evropskim obrazovnim programom Erazmus mundus. O imenu, ali i budžetu budućeg programa države Evropske unije još uvek pregovaraju.

Uz takozvanu mobilnost učenja, saradnju i podršku politikama, Erazmus za sve će imati i dve specifične aktivnosti – evropske studije Žan Mone i podršku sportu. Oko 60 odsto novca biće namenjeno upravo podsticanju mobilnosti studenata i nastavnika u državama u i van EU, i to, kako je istakla Ketrin Enrio, u oba smera. Ona očekuje da će pregovori zemalja članica u pojedinim sektorima biti završeni do septembra ove godine, kako bi Erazmus za sve stupio na snagu početkom 2014. Prvi pozivi, najavila je, mogu se očekivati već sredinom jeseni.

Okupljanje u predstavništvu Kantona Sarajevo bilo je prilika i za razgovor o rezultatima dosadašnjih programa. Rezime i iskustva organizacije „Mreža univerziteta glavnih gradova Evrope“ učesnicima je prenela Eva Reina. Ona je predstavila svoju organizaciju i brojne projekte iz programa Tempus koje je ova asocijacija sa univerzitetima širom Evrope realizovala poslednjih godina. Dobra iskustva sa Tempus programom, ali i univerzitetima i višim školama iz Bosne i Hercegovine i Srbije, imao je i KAHO Sint Liven (Katholieke Hogeschool). Prema rečima Gerta de Lepelera, zaduženog za međunarodne odnose, KAHO Sint Liven je sarađivao sa univerzitetima u Nišu i Novom Sadu, a realizuje i projekte sa višim školama sa područja južne Srbije. De Lepeler je objasnio da saradnja obično počinje na inicijativu obrazovnih ustanova iz regiona, koje, kako ističe, imaju kvalitetne ideje i veoma su zainteresovene za partnerstva.

Predstavnici Kantona Sarajevo i Evropske projektne asocijacije su najavili da će informativni sastanci o temama koje su posebno interesantne i važne državama zapadnog Balkana biti nastavljeni na jesen. 


Izvor: Kancelarija opština Centralne Srbije u Briselu

Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft