09.07.2013 | REDASP

KANCELARIJA U BRISELU: Centralna Srbija u Evropskoj nedelji održive energije

Gradovi i opštine Centralne Srbije bili su deo Evropske nedelje održive energije koja je u Briselu od 24. do 28. juna obeležena brojnim konferencijama. Na onoj koju je u Komitetu regiona EU organizovala Federacija gradova jugoistočne Evrope za životnu sredinu (SEEFED) govorilo se o izazovima zemalja zapadnog Balkana u oblasti energije.

Učesnici skupa su imali priliku da saznaju više o centralnoj Srbiji, potencijalima i specifičnostima regiona, kao i o problematici i planovima u oblasti energije, životne sredine i infrastrukture na osnovu Strategije održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja.

O energetskim izazovima na zapadnom Balkanu sa regionalnog aspekta govorila je i Iris Jakupić, iz Kancelarije hrvatskih regija u Briselu, koja zastupa interese četiri županije, gradova Rijeka, Varaždin i Koprivnica i dve regionalne razvojne agencije. Ona je predstavila nekoliko projekata realizovanih na ovom području, kao što je „Razvoj obnovljivih izvora energije u regijama u nastajanju“, sproveden sa partnerima iz Belgije. U Hrvatskoj je u toku i projekat „Inovativna prekogranična regija obnovljivih izvora energije“, koji se realizuje u saradnji sa partnerima iz Slovenije i vredan je oko pola miliona evra. Sektor obnovljivih izvora energije je za dve zemlje među prioritetima, jer je procenjeno da ima veliki potencijal za otvaranje novih radnih mesta. O problemima, ali potrebi za saradnjom u zemljama regiona govorio je i direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas. Ova institucija počela je da radi 2009. godine, zahvaljujući evropskom fondu CIP – Inteligentna energija Evrope.

Za zemlje zapadnog Balkana značajna bi mogla da budu iskustva Irske, posebno u oblasti štednje energije. Nastanak i funkcionisanje programa za štednju energije u domaćinstvima predstavio je Brajan Mini, zvaničnik okruga Kler i član Komiteta regiona EU. Reč je o grantovima koji su ponuđeni Ircima da u svojim domaćinstvima efikasnije koriste energiju tako što će adaptirati krovove i bolje izolovati zidove, ugraditi merače toplote, posebne kotlove ili solarno grejanje. Mini je istakao da je na početku programa veliki izazov bio ubediti građane da se u njega uključe i da novac izdvojen za energetsku efikasnost shvate kao investiciju, a ne trošak. Ipak, podrška medija, ali i visoke cene energenata naterale su Irce da se preračunaju i pokušaju da uštede na ovaj način.

Da je štednja energije i njeno efikasno korišćenje dobra poslovna prilika potvrdio je i Paskal Apere, izvršni direktor Koveda. Ova francuska kompanija bavi se proizvodnjom energije putem recikliranja elektronskog otpada, odnosno celokupnim sistemom koji uključuje prikupljanje, deponovanje uređaja i njihovu preradu u posebnim pogonima.

Učesnici konferencije su poručili da regioni i susedne zemlje moraju sarađivati kako bi se izborili sa izazovima na polju energije i zaštite životne sredine. Energetska održivost svakako se tiče i lokalnih zajednica, zbog toga je važno razmeniti ideje i isikustva u korišćenju evropskih fondova za projekte u ovoj oblasti.


Izvor: Kancelarija opština Centralne Srbije u Briselu



Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft