Gastro večeri – tradicija na moderan način
Gastro večeri – tradicija na moderan način
Srbija kao gastro destinacija privlači sve veći broj gostiju. U tom smislu, gastro turizam je upoznavanje destinacije kroz njenu tradicionalnu gastronomiju kao deo kulturnog identiteta – gastroheritologije. To je doživljaj kroz predstavljanje tradicionalnih jela i pića, jer se na takava način otkriva identitet naroda kroz koji se prožima deo kulturno-istorijskog nasleđa, kao i način života i mentaliteta.
U okviru projekta koji podržava razvoj regionalne turističke ponude Šumadije i Pomoravlja, organizovane su tri gastro večeri kojima je predstavljena kuhinja ovog regiona. Ovi gasto događaji odigrali su se u Vinsko rakijskom habu u Kragujevcu.
- Gastro veče ’’Terra Serbica’’- Night of Kings, 15. septembra
- Gastro veče ’’Terra Serbica’’- Crossroads, 29. septembra i
- Kragujevac Open kitchen, otvorena kuhinja pet kragujevačkih restorana, 30. septembra
U organizaciji Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Horeca Asocijacije Kragujevac, pet kragujevačkih restorana u subotu 30.09. 2023. godine nudila su odabrana jela moderne šumadijske kuhinje po atraktivnim cenama. Aromatično začinsko bilje, domaća jagnjetina, svinjetina, junetina, sirevi, salate, čorbe u interpretaciji kragujevačkih šefova koji kroz ukuse pričaju o svom gradu i zavičaju,uz odabrana vrhunska vina i najbolje rakije dodatno su motivisali građane da uživaju u čarima naše moderne tradicije. Ovu ponudu imali su kragujevački restorani: Ambasador, Vinsko rakijski hub, Gastro komitet 24, Mustang i Panorama.
Projekat „Razvoj regionalne turističke ponude Šumadije i Pomoravlja” realizuje Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja u okviru programa „EU za tebe – kulturno nasleđe i turizam“, koji finansira EU i Nemačko savezno ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ.