11.09.2018 | Razvoj rurala

Projekat «Šumadisjka šljiva» predstavljen na 15. Šumadijskom sajmu poljoprivrede

U periodu od 06 – 09. septembra 2018. godine na Šumadija sajmu u Kragujevcu, održan je 15. Šumadijski sajam poljoprivrede koji je okupio brojne posetioce i proizvođače iz sveta poljoprivrede, a održane su i brojne tematske izložbe, stručna predavanja i panel diskusije.

Kao jedan od izlagača našla se i Regionalna asocijacija proizvođača rakije “Šumadijska rakija”, partner na projektu “Šumadijska šljiva“ koji se realizuje u okviru programa “Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji”, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovodi konzorcijum partnera NIRAS (Poljska, Danska), FAOW (Poljska) i Partner Solutions (Srbija). Regionalna asocijacija, sa svojih 14 destilerija članica, tokom četvorodnevnog sajma, predstavila je svoje proizvode, a posetioci štanda mogli su da degustiraju i kupe najbolje rakije iz Šumadije.

Trećeg dana sajma, u subotu, 8.9.2018. godine, u Medija centru Šumadija sajma za posetioce i predstavnike medija održana je prezentacija projekta “Šumadijska šljiva”, dok je na glavnoj bini, organizovana je svečana dodela nagrada najboljim proizvođačima voćnih rakija. Nagrađeni proizvođači, njih 17, učesnici su ocenjivanja kvaliteta prirodnih voćnih rakija koje je, po prvi put u Kragujevcu, organizovano početkom septembra tekuće godine.

Istog dana sajma, izvršena je i predaja 15 agrometeroloških stanica u vlasništvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe. Instaliranje agrometeroloških stanica ima za cilj uspostavljanje regionalnog sistema za prognozu i zaštitu voća od bolesti, koji je kompatibilan i umrežen sa nacionalnim sistemom, što je jedna od aktivnosti u okviru projekta “Šumadijska šljiva“

Nastup na 15. Šumadijskom sajmu poljoprivrede je deo projektnih aktivnosti  kojima je predviđeno sprovođenje promotivnih aktivnosti u cilju povećanja proizvodnje i prodaje šljive i rakije od šljive, vidljivosti proizvođača, udruženja i institucija uključenih u razvoj sektora voćarstva na teritoriji Šumadijskog okruga.

 2


 3    1

Podeli/Cuvaj
EU Integracije
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Link Up! Serbia II
Norveška za Vas
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
InnoHPC
INSiGHTS
eGUTS
PRRR
EU PRO program
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Strategija 2018-2028 Kragujevac
Javne Nabavke
Portal preduzetništva
METRIS wine
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft