18.09.2019 | Razvoj teritorije

Oznaka geografskog porekla za rakiju „Šumadijska šljivovica“

Kvalitet, tehnologija proizvodnje, tradicija u proizvodnji i geografsko područje sa koga potiče proizvod su ključni motivi koji usmeravaju kupca pri kupovini proizvoda. Sve ove navedene  karakteristike sadržane su u proizvodu koji ima zaštićenu oznaku geografskog porekla. Sa druge strane ciljevi proizvođača proizvoda sa oznakom geografskog porekla su da imaju jedinstven i kvalitetan proizvod sa stvorenom dodatom vrednošću, diferenciran i sa znatnim komparativnim prednostima u odnosu na ostale proizvoda masovne proizvodnje koji se nalaze na tržištu. 

Šumadija ima veliki broj tipičnih i tradicionalnih proizvoda od kojih je jedan i rakija šljivovica, možda i najpoznatiji tradicionalni proizvod sa ovog područja.  Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja je na osnovu sprovedenih analiza i potreba registrovanih proizvođača rakije, prepoznala značaj zaštite geografskog porekla rakije šljivovice i pokrenula ovaj proces kao deo jedne šire inicijative koja ima za cilj razvoj teritorijalnog identiteta regije Šumadija. Kroz projekat “Šumadijska šljiva” koji se realizovao tokom prethodne 2 godine uz podršku Vlade Švajcarske i kroz Program podrške ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji, fokus je postavljen na proizvodnju i zaštitu geografskog porekla rakije šljivovice. Tokom projekta izrađen je Elaborat o tehnološko-ekonomskom istraživanju za zaštitu geografskog porekla rakije “Šumadijska šljivovica” koji je Regionalna asocijacija proizvođača rakije “Šumadijska rakija”, uz Zahtev za zaštitu geografskog porekla “Šumadijske šljivovice”, krajem 2018. godine podnela Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je tokom jula meseca 2019.godine usvojilo zahtev i donelo Rešenje o priznavanju oznake geografskog porekla za „Šumadijsku šljivovicu“. U skladu sa novim zakonom o jakim alkoholnim pićima Regionalna asocijacija proizvođača rakije “Šumadijska rakija” je prva asocijacija u Republici Srbiji koja je zaštitila oznaku geografskog porekla za rakiju šljivovicu. „Šumadijska šljivovica“ kao proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom će imati osim značaja za proizvođače i širi značaj za teritoriju, pre svega u oblasti razvoja i promocije teritorijalnog identiteta Šumadije, za unapređenje turističke ponude i razvoj novih turističkih usluga, proizvoda i pokretanje novih ekonomskih aktivnosti u okviru malih ruralnih gazdinstva.


sljiva geo

Podeli/Cuvaj
EU Integracije
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Link Up! Serbia II
Norveška za Vas
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
InnoHPC
INSiGHTS
eGUTS
PRRR
EU PRO program
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Strategija 2018-2028 Kragujevac
Javne Nabavke
Portal preduzetništva
METRIS wine
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft