IPARD

IPARD II predstavlja poseban instrument za podršku u oblasti ruralnog razvoja iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć II. Iz ovog instrumenta Republika Srbija može da računa na investicionu podršku u iznosu od 175 miliona evra za period od 2014.  do 2020.

Potpisivanjem Okvirnog sporazuma između Republike Srbije i Evropske komisije o pravilima sprovođenja finansijske pomoći Evropske unije Republici Srbiji u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) i Sektorskog sporazuma o mehanizmima primene finansijske pomoći Unije Republici Srbiji u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju IPARD, stvorene su pravne pretpostavke za pružanje podrške u oblasti ruralnog razvoja. 

Ova podrška biće usmerena na realizaciju IPARD II programa koji je odobrila EU i usvojila Vlada Republike Srbije. Odgovornost za upravljanje ovim programom i njegovo sprovođenje snose Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja. Pomoć je namenjena direktno korisnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima - pravnim i fizičkim licima. Ovaj program predstavlja pripremu za korišćenje sredstava iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD).

Prvi javni poziv za ostvarivanje podrške iz IPARD fonda raspisan je 25. decembra 2017. godine, i to u okviru mere M1: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava - nabavka nove mehanizacije i opreme. Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 80 odsto, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama. Obuhvaćeni su sektori proizvodnje mleka, mesa, voća i povrća i drugih useva (određene vrste žitarica i industrijskog bilja). Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u proizvodnji voća, povrća i drugih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a proizvođači mleka i mesa mogu da dobiju od 5.000 do 1.000.000 evra.

Dobijanjem akreditacije za IPARD program, pored navedene mere, u okviru programa IPARD II biće podržane i mere, odnosno ulaganja u:

  • Mera 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava
  • Preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda,
  • Agro-ekološko-klimatsku i organsku proizvodnju,
  • Sprovođenje lokalnih strategija razvoja pristup LEADER,
  • Diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i poslovni razvoj i
  • Tehnička pomoć.


Mera 1 IPARDMera 3 IPARDMera 4 IPARD

Mera 5 IPARDMera 7 IPARD Mera 9 IPARD

                         IPARD promocija IPARD plan pozivaipard na dlanuEU Integracije
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Link Up! Serbia II
Norveška za Vas
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
InnoHPC
INSiGHTS
eGUTS
PRRR
EU PRO program
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Strategija 2018-2028 Kragujevac
Javne Nabavke
Portal preduzetništva
METRIS wine
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft