Infrastruktura

Putna mreža

Putna mreža regiona Šumadije i Pomoravlja je veoma razvijena. Kroz region pored autoputa E-75 koji je deo transevropskog koridora 10,  prolazi i veći broj magistralnih pravaca: E-763 (Ibarska magistrala),  i M-23 ( Kragujevac-Topola-Beograd). Kroz region prolaze dva regionalna pravca i to: R-102 (Kragujevac - Jagodina – Ćuprija - Paraćin) i R-212 ( Kragujevac - Gornji Milanovac - Čačak). 

Ukupno kroz teritoriju Šumadije i Pomoravlja prolazi 6 magistralnih putnih pravaca i 31 regionalni putni pravac.


Struktura puteva na teritoriji regiona priložena je u sledećoj tabeli (priloženi podaci su u km)

Ukupno Savremeni kolovoz Magistralni Regionalni Lokalni
Ukupno Savremeni kolovoz Ukupno Savremeni kolovoz Ukupno Savremeni kolovoz
2691 2119 222 222 756 716 1713 1181

Kada je u pitanju železnički transport, kroz Šumadiju i Pomoravlje prolazi glavni železnički pravac kroz Srbiju (Budimpešta – Beograd – Kragujevac – Niš – Skoplje – Solun). Najznačajnija dva železnička pravaca koja prolaze kroz teritoriju regiona Šumadije i Pomoravlja je železnićka pruga ka Nišu - Pirotu i bugarskoj granici i druga ka Nišu - Leskovcu i makedonskoj granici. Na 3 km od autoputa E-75 i na pola puta između Beograda i Niša, nalazi se najveći železnički čvor u Srbiji u opštini Lapovo.

Vodosnabdevanje

Region Šumadije i Pomoravlja spada u "suvlja" područja Republike Srbije, pa je samim tim izražen problem vodosnabdevanja, koji je u većini opština uspešno rešen. Najbolji primer uspešnog rešenja ovog problema je vodosnabdevanje grada Kragujevca, koji je problem rešio akumulacionim sistemima Grošnica, Gruža i Morava.

Glavna izvorišta za snadbevanje vodom opština na teritoriji regiona Šumadije i Pomoravlja su: u Aranđelovcu – izvorište u selu Darosava; Batočina – sa kragujevačkog vodosistema; Knić – izvorište Ribeška glava; Kragujevac ima tri sistema za vodosnabdevanje: Moravski, Grošnički i Gružanski; Lapovo – svoje izvorište; Rača – dva izvorišta: uz levu obalu reke Rače i izvorište Trska; Topola – sa tri izvorišta: Jarmenovci, Vrelo i Božurnja; Despotovac – izvorište "Toplik" u selu Miliva; Jagodina – izvorište u selu Ribare; Paraćin i Ćuprija zajedno iz izvora Sveta Petka, u selu Izvor (Ćuprija ima i dva dodatna izvorišta: "Nemanja" i "Strelište"); Rekovac – na lokalitetu Donje Polje; Svilajnac – izvorište "Perkićevo" i sistem "Radošin".

Elektrifikacija, gasifikacija i toplifikacija

Za snabdevanje regiona Šumadije i Pomoravlja električnom energijom zadužena su dva javna preduzeća: PD "Centar" d.o.o. Kragujevac i  JP "Elektrodistribucija" d.o.o. Kraljevo.

PD "Centar" d.o.o. Kragujevac pokriva opštine Batočina, Lapovo, Knić, Rača i Kragujevac, dok su u nadležnosti JP "Elektrodistribucija" d.o.o. Kraljevo opštine Aranđelovac, Topola, Svilajnac, Despotovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin i Rekovac.

Magistralni cevovod za distribuciju gasa koji polazi sa severa Srbije i pruža se pravcem Beograd – Niš, paralelno sa auoputem E-75, služi za snabdevanjem gasom i regiona Šumadije i Pomoravlja. Glavni razvodni čvor za Šumadiju i Pomoravlje nalazi se u opštini Batočina. Ukupno 7 gradova/opština regiona je pokriveno gasovodnom mrežom: Aranđelovac, Kragujevac, Lapovo, jagodina, Paraćin, Svilajanc i Ćuprija. Snabdevanje ovih gradova/opština je u nadležnosti dva preduzeća: "Srbija gas" i "Morava gas".

Toplovodna mreža, odnosno daljinski sistem grejanja, zastupljen je u gradovima Kragujevac i Jagodina i opštini Batočina.

Telekomunikacije

Čitav region Šumadije i Pomoravlja pokriven je širokopojasnim Internetom koji se distribuira od strane više operatera: Telekom Srbija, SBB, KDS Kopernkus, Skynet PLUS, Pogled bly, KDS Limes i Akatel.

Sva tri operatera mobilne telefonije u Republici Srbiji: MT:S, Telenor i VIP Mobile u potpunosti pokrivaju teritoriju regiona.

Na teritoriji regiona Šumadije i Pomoravlja funkcioniše 130 poštanskih jedinica, a ukupan broj pretplatnika fiksne telefonije je nešto iznad 184.000.

EU Integracije
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Link Up! Serbia II
Norveška za Vas
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
InnoHPC
INSiGHTS
eGUTS
PRRR
EU PRO program
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Strategija 2018-2028 Kragujevac
Javne Nabavke
Portal preduzetništva
METRIS wine
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft