29.06.2016 | Razvoj teritorije

Šumadija i Pomoravlje na Skupštini evropskih regiona

Skupština evropskih regiona ( AER ) održana je u periodu od 22. do 24. juna, a domaćin za preko 300 delegata iz regija širom kontinenata bila je norveška regija Nordland tj. grad Bodo. Na toj Skupštini priliku da se predstavi imao je i region Šumadije i Pomoravlja, kao pridruženi član AER koji je usvajanjem zahteva za članstvo Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, od strane Generalne Skupštine AER dobio status pridruženog člana u martu ove godine. 

Region Šumadije i Pomoravlja predstavljala je Minja Obradović predsednik Skupštine osnivača Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima i Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Minja Obradović je u svom obraćanju istakla spremnost za uspostavljanje političke, poslovne i kulturne veze sa svima koji vide svoj interes u saradnji sa našom zemljom, kroz zajedničke projektne ideje koje će doprineti daljem prosperitetu i razvoju naših regiona: ”Sve opštine regiona podržavaju članstvo Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja u Skupštini evropskih regiona jer smo zainteresovani za partnerstva sa regionima i gradovima širom Evrope”.

Inače, Skupština evropskih regiona (AER)  je neprofitna organizacija koja je svoj rad započela pre 30 godina. AER se  smatra  inicijatorom stvaranja Komiteta regiona (CoR) 1994. godine i Komore regiona u okviru Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti (CLRAE).

Članstvo u AER, prema rečima Minje Obradović, ima višestruke koristi za čitavu teritoriju Šumadije i Pomoravlja, naročito u smislu mogućnosti direktnog prisustva u Briselu, što je od izuzetnog značaja ako se ima u vidu  da je kancelarija regiona u centru EU administracije, ugašena. Kroz organe AER, Šumadija i Pomoravlje mogu direktno da utiču na razvoj politika koje se tiču regionalnog razvoja. Članstvo je i prilika stvaranja brojnih mogućnosti za ostvarivanje kontakata sa ostalim članicama, uspostavljanje saradnje u različitim oblastima, kao i učešće u projektima AER i njenih članica.

U skladu sa novom strategijom EU 2020 AER je otvorila novo poglavlje u promociji regiona u Evropi, pod motom ‘’Evropa od regiona’’. AER predstavlja glas regiona Evrope u svrhu promovisanja regionalnih interesa u Evropi i šire i podsticanja međuregionalne saradnje, promovisanja, razmene iskustava i razvoja regionalnih politika.

AER slika 1AER slika 2AER slika 3

Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft