18.06.2014 | REDASP

Regionalne konsultacije partnerskih zemalja jugoistočne Evrope

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja organizovala je transnacionalne regionalne konsultacije u okviru projekta «Iskorišćavanje efekata migracija u svrhu razvoja» - Making Migration Work for Development (MMWD) 12. i 13. juna 2014. u Beogradu, u Hotelu Moskva.

Cilj regionalnih konsultacija je uspostavljanje transnacionalnog dijaloga i saradnje partnerskih zemalja na projektu u oblasti upravljanja migracijama i unapređenja politike zapošljavanja, socijalne politike i razvoja ljudskih resursa u svrhu regionalnog razvoja. 

Na konsultacijama je učestvovalo oko 60 učesnika iz partnerskih zemalja- Italije, Grčke, Austrije, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Moldavije i Srbije - uključujući ključne institucije u oblastima rada, zapošljavanja, socijalne politike i razvoja ljudskih resursa. Transnacionalne konsultacije su održane u nastavku nacionalne konferencije za promociju rezultata projekta, tako da su domaći i strani partneri mogli da prisustvuju na oba događaja. Rad je bio organizovan u vidu okruglih stolova sa sledećim temama:
-    Okrugli sto 1 – Vrednovanje odnosa između mobilnosti radne snage i samozapošljavanja
-    Okrugli sto 2 – Investiranje u kvalitet ljudskog kapitala u cilju održavanja stabilnosti i konkurentnosti Jugoistočne Evrope i doprinosa mlađih generacija
-    Okrugli sto 3 – Socijalna ekonomija kao potpora održivosti sistema socijalne zaštite

Ministarstvo privrede i Kancelarija za evropske integracije Republike Srbije pružili su direktnu podršku Regionalnoj agenciji u realizaciji konferencije i transnacionalnih konsultacija. Prisutnima su se pored domaćina Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, kao i direktorke projekta gđe. Ane Koleo, obratili i pomoćnik ministra privrede g. Dejan Radulović, na temu regionalnog razvoja Srbije i regiona i uloge regionalnih agencija, i predstavnica Kancelarije za evropske integracije, Kristina Ašković, koja je predstavila program transnacionalne saradnje Jugoistočne Evrope i iskustva Srbije na ovom strateškom pozivu.

U plenarnom delu održani su sledeći govori: Predstavnici programa South East Europe – «Transnacionalna saradnja u periodu 2014. do 2020. godine», region Emilia Romanja – Demografske promene, razvoj i zapošljavanje; pristup MMWD okruglih stolova» i Friuli Venecija Đulija – «MMWD scenariji i migratorni profili zemalja i teritorija».

Pored toga, učesnici okruglih stolova u konsultacijama su akteri sa lokalnog i nacionalnog nivoa. Pored Ministarstva privrede i Kancelarije za evropske integracije, učesnici su bili i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Stalna konferencija gradova i opština, Nacionalna služba za zapošljavanje, predstavnici grada Kragujevca i lokalnih samouprava, Centra za socijalni rad «Solidarnost», Centra za stručno usavršavanje i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Partneri iz Srbije dali su maksimalan doprinos u postavljanju osnova transnacionalnog dijaloga u identifikaciji i razradi specifičnih i zajedničkih tema sa partnerskim zemljama.

MMWD konferencija bg 05.2014.-4MMWD konferencija bg 05.2014.-5MMWD konferencija bg 05.2014.-6

Galerija >>



Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft