15.07.2014 | REDASP

REDASP-a 24. i 25. juna, u Eisenstadtu, u radnoj grupi povodom izrade Dunavske strategije


Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, učestvovala je u radnoj grupi povodom izrade Dunavske strategije, 24. i 25. juna, u Eisenstadtu, Austrija. Učešće predstavnika REDASP realizovano je u organizaciji Međunarodne organizacija za migracije (IOM), Regionalne kancelarije u Beču, dok je pokrovitelj organizacija Foster Europe. Rezultati rada i izveštaj radne grupe biće iskorišćeni u realizaciji programa Foster Europe, a istovremeno su, u cilju doprinosa izradi strategije Dunavske regije, preneti i na rad šire interesne grupe institucionalnih partnera i regiona evropskih zemalja u sklopu Dunavske regije.

U prvom radnom delu, REDASP je dala svoj doprinos delu strategije koji se odnosi na migracije i demografske promene karakteristične kako za pojedinačne zemlje regiona, tako i za Dunavsku regiju kao celinu, i to u domenu mogućih intervencija sa lokalnog i regionalnog nivoa. Podaci i sugestije su obezbeđeni iz rezultata realizacije projekta Iskorišćenje efekata migracija u svrhu razvoja (Making Migration Work for Development – MMWD), na osnovu projekcija stanovništva za Srbiju za period 2011-2020 i za Šumadiju i Pomoravlje za period 2011-2030, kao i sektorskog scenarija za oblasti zapošljavanja, socijalne politike i ljudskog kapitala za region.

U drugom radnom delu, REDASP je učestvovala u radnohj grupi čija ciljna grupa su bili mladi ljudi, a fokus «tranzicija sa obrazovanja na tržište rada». Definisani su izazovi koji se tiču programa stručnog obrazovanja od srednjoškolskog do univerzitetskog obrazovanja i višeg usavršavanja, kao i usaglašavanja sa potrebama tržišta rada i poslodavaca u cilju uvećanja zaposlenosti mladih ljudi. Članovi radne grupe bili su i relevantni predstavnici iz Rumunije, Ukrajine, Nemačke, Švedske i Austrije, a u diskusiji u plenarnom delu učestvovali su i predstavnici Mađarske, Češke, Turske i Bosne i Hercegovine. REDASP je u svoje predloge pored rezultata rada u domenu ekonomskog razvoja regiona, uključila i rezultate rada okruglog stola s temom ljudskog kapitala u okviru transnacionalnih konsultacija zemalja jugoistočne Evrope koje se održavaju u okviru projekta MMWD. 

Eisenstadtu 06.2014Eisenstadt 06.2014-1Eisenstadt 06.2014-2




Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft