17.06.2016 | Razvoj rurala

Podrška razvoju partnerstva javnog, privatnog i civilnog sektora i realizaciji odabranih projekata u oblasti ruralnog i regionalnog razvoja u Šumadijskom, Kolubarskom, Sremskom i Mačvanskom okrugu

Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC će, kroz projekat „Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji“, u narednih 2,5 godine podržati ruralni razvoj kroz povezivanje partnera sa teritorije Šumadijskog, Kolubarskog, Sremskog i Mačvanskog okruga.  Planirana podrška obuhvata razvoj znanja i resursa minimum 3 partnerstva koja će uključiti predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora kroz obuke, razvoj planske dokumentacije, upoznavanje sa najboljom praksom drugih regija u Srbiji i evropskih zemalja. Iznos u vrednosti 1,6 miliona švajcarskih franaka je rezervisan za (ko)finansiranje projektata podržanih inicijativa u oblasti ruralnog razvoja.

Tim projekta u procesu formiranja partnerstava i njihovom daljem razvoju blisko će saradjivati sa Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i prvi korak u ovoj saradnji je radionica „Predstavljanje kriterijuma za odabir ruralno – regionalnih inicijativa“ koja je održana 16.06.2016. u Kragujevcu. Prisutnima su se na današnjoj radionici obratili i predstavili projekat John Gallager, vođa tima i Nenad Popović, direktor Regionalne agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Rok za formiranje i selekciju partnerstava je polovina oktobra 2016. godine i u narednom periodu će Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i tim projekta zajedno raditi na upoznavanju predstavnika lokalnih samouprava, javnih preduzeća, proizvođača i njihovih asocijacija i drugih potencijalnih partnera sa mogućnostima i koristima učešća u partnerstvima, a planirana je i pomoć u pripremi prijava za podršku.

Projekat „Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji“ ima za opšti cilj da obezbedi pristup dodatnim sredstvima za sprovođenje nadležnosti lokalnih samouprava i da na ovaj način doprinese jačanju demokratkog procesa odlučivanja o prioritetima na lokalnom nivou i poboljšanju usluga za građane i privatni sektor.

Projekat je finansiran od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, a sprovodi ga konzorcijum partnera NIRAS (Poljska, Danska), FAOW (Poljska) i Partner Solutions (Srbija) sa periodom realizacije novembar 2015. – januar 2019. godine.

NIRRAS 1NIRRAS 2
NIRRAS 3NIRRAS 4

Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft