21.05.2018 | Razvoj teritorije

Otvoren “Šumadijski dućan” u Beogradu

Unapređenje tržišne pozicioniranosti, prepoznatljivosti i razvoj tržišta je aktivnost u okviru koje je otvoren “Šumadijski dućan”  i koji predstavlja deo  projekta „Šumadijska šljiva“, a koji ima za cilj razvoj teritorijalnog identiteta regije Šumadija u ključnim sektorima ruralne ekonomije od kojih su sektor voćarstva i sektor proizvodnje vina posebno prepoznati.

U prodajnom objektu koji je otvoren u Beogradu u Njegoševoj ulici br. 54 mogu se kupiti proizvodi vrhunskog kvaliteta iz 24 destilerija i vinarija, članica Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Udruženja vinara Šumadije.

Na svečanom otvaranju Šumadijskog dućana koje je upriličeno 17. maja 2018.godine, brojni posetioci među kojima su bili i predstavnici Švajcarske agencije za razvoj I saradnju (SDC-a),  nadležnih Ministarstava, regionalnih i lokalnih institucija istakli su značaj jedne ovakve regionalne inicijative za izgradnju teritorijalnog identiteta regije Šumadija.

Sumadijski ducan - otvaranje 1Sumadijski ducan - otvaranje 2

Sumadijski ducan - otvaranje 3

Prodajni objekat “Šumadijski dućan” osim prodaje vina i rakije biće I mesto za organizaciju promoitvnih događaja u okviru kojih proizvođači vina  i rakije iz Šumadije mogu da predstave svoje proizvode kupcima iz Beogarada, ali i drugim domaćim i inostraniom posetiocima.

Projektne aktivnosti se nastavljaju u narednom periodu  pri čemu će poseban akcenat biti stavljen na proces zaštite geografskog porekla rakije šljivovice, tehničku podršku proizvođačima u oblasti tehnologije proizvodnje i zaštite voća, razvoja tržišta, kao i razvoj modela kao primera dobre prakse za mlade proizvođače rakije.

Projektnim aktivnostima će se razviti i novi turistički proizvod „Šumadijska rakijska tura”, a kroz koje će se opremiti degustacione sale i ostale prostorije i objekti karakteristični za pojedinačne destilerije kako bi se omogućio prijem turista. „Šumadijska rakijska tura”će biti uključena u turističku ponudu turističkih organizacija, a projektne aktivnosti će biti usklađene sa razvojem vinske ture.

Sumadijski ducan - otvaranje 5Sumadijski ducan - otvaranje 6

Projekat “Šumadijska šljiva” se realizuje u okviru programa “Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji” koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovodi ga konzorcijum partnera NIRAS (Poljska, Danska), FAOW (Poljska) i Partner Solutions (Srbija).

Nosilac projekta je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a projektno partnerstvo pored opština iz Šumadijskog okruga, Aranđelovca, Kragujevca, Topole, Knića, Rače i Batočine čine i PSSS Kragujevac i Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“.




Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft