18.12.2015 | Razvoj teritorije

Održana završna konferencija projekta „Unapređenje kapaciteta Šumadije i Pomoravlja za primenu Evropske konvencije o predelu”

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije je, dana 16. decembra 2015. godine, u Narodnoj Skupštini u Beogradu, sa početkom u 10 časova, organizovala Završnu konferenciju projekta „Unapređenje kapaciteta Šumadije i Pomoravlja za primenu Evropske konvencije o predelu”.

Završnu konferenciju je svečano otvorio Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i poželeo dobrodošlicu prisutnima. U plenarnom delu skupu su se obratili Magelon Dežan - Pon, izvršni sekretar Evropske konvencije o predelu u  Savetu Evrope, Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite živote sredine, Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i informisanja, Biljana Filipović, nacionalni koordinator Evropske konvencije o predelu i Marija Trikić, načelnik odeljenja za prirodna dobra u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

U radnom delu konferencije su predstavljeni ciljevi, aktivnosti i rezultati projekta, kao i  metodologija identifikacije i karakterizacije predela za primenu Evropske konvencije o predelu na teritoriji Šumadije i Pomoravlja. Pored toga je predstavljeno geonasleđe Šumadije i Pomoravlja kao i baza prostornih podataka o predelu pomenutih okruga, sinhronizovanih i dostupnih putem web portala koji se nalazi na adresi www.predelisrcasrbije.rs .

U drugoj sesiji radnog dela su predstavljena iskustva zemalja u okruženju u primeni Evropske konvencije o predelu od strane predstavnika nadležnih ministarstava, institucija i organizacija iz oblasti zaštite životne sredine, prostornog planiranja, održivog razvoja i turizma iz  Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Italije i Portugalije.

Konferenciji su prisustvovali članovi ekspertskog i projektnog tima, članovi Komisije za monitoring i evaluaciju, predstavnici svih zainteresovanih institucija iz privatnog i javnog sektora, organizacija civilnog društva, svi koji su zainteresovani za implementaciju projektnih aktivnosti, kao i svi oni koji su angažovani na projektu.

Rezultati projekta se ogledaju u indirektnom doprinosu ostvarivanju opštih i posebnih mera definisanih Evropskom konvencijom o predelu, koji se odnose na:

  • prepoznavanje predela u zakonskom osnovu,
  • formulisаnje sveobuhvаtne politike predelа,
  • njenom integrisаnju u plаnski osnov,
  • pаrticipаciji i jаčаnju svesti jаvnosti o predelu i
  • međunarodnoj saradnji o pitаnjimа predelа.

Planirano je da se tokom 2016. godine razvije metodologija za valorizaciju kulturnog predela Senjskog rudnika, metodologija za identifikaciju urbanog i periurbanog predela na teritorija Grada Kragujevca, nadogradnja baze podataka i web portala i unapređenje kapaciteta lokalnog stanovništva, institucija i organizacija za primenu Evropske konvencije o predelu.

ekp 1ekp 2ekp 3

ekp 4ekp 5ekp 6



Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft