31.07.2017 | Razvoj teritorije

Održana inicijalna radionica projekta "Samoprocena stanja jednakog pristupa vodi i sanitaciji u Srbiji"

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva zdravlja Republike Srbije je, dana 27. jula 2017. godine, u Narodnoj Skupštini u Beogradu, sa početkom u 11 časova, organizovala Inicijalnu radionicu projekta „Samoprocena stanja jednakog pristupa vodi i sanitaciji u Srbiji”.

Svrha organizovanja prve radionice je predstavljanje projekta, ciljeva, metodologije koja će se koristiti u radu kao i predstavljanje primera zemalja koje su isto istraživanje već sprovele.

Inicijalnu radionicu je svečano otvorio Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i poželeo dobrodošlicu prisutnima. U uvodnom delu skupu su se obratili Biljana Filipović, šef Odseka za međunarodnu saradnju i održivi razvoj u oblasti zaštite životne sredine Ministarstva zaštite životne sredine, Nataša Đurašinović, predsedavajuća Protokolom o vodi i zdravlju, kao i Chantal Demilecamps, predstavnica Sekretarijata Protokola o vodi i zdravlju, Ekonomska komisija za Evropu Ujedinjenih Nacija (UNECE).

U prvom delu radionice su prezentcije održali g-đa Biljana Filipović, na temu ''Protokol o vodi i zdravlju, Republika Srbija, ostvareni rezultati'', kao i g-đa Dragana Jovanović koja je predstavila rezultate studije ''Situaciona analiza pristupa zdravoj pijaćoj vodi i sanitaciji za decu osnovnih škola u seoskim područjima teritorije Šumadije i Pomoravlja''.

U drugom delu radionice, g-din Nenad Popović je održao prezentaciju ''Score card analiza pristupa pijaćoj vodi i sanitaciji u Srbiji''. Takođe, rezultate sprovedenih istraživanja u svojim zemljama su predstavile Nataša Dokovska iz Makedonije, Dora Schuller iz Mađarske, Anna Tsvietkova iz Ukrajine i Emma Anakhasyan iz Jermenije.

Konferenciji su prisustvovali članovi ekspertskog i projektnog tima, predstavnici lokalnih samouprava, predstavnici javnih-komunalnih preduzeća, centara za socijalni rad, organizacija civilnog društva, odnosno predstavnici institucija i organizacija koji su zainteresovani i koji će učestvovati u realizaciji projektnih aktivnosti.

UNECE 1UNECE 2UNECE 3


UNECE 4UNECE 5UNECE 6

Projekat '' Samoprocena stanja jednakog pristupa vodi i sanitaciji u Srbiji'' sprovodi Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Projekat je finansiran sredstvima iz projekta ''United Nations Development Account’’ koji implementira Ekonomska komisija za Evropu Ujedinjenih Nacija (United Nations Economic Commission for Europe – UNECE).

Ovaj projekat se realizuje u okviru Protokola o vodi i zdravlju, kome je Republika Srbija pristupila 16. aprila 2013. godine i doprinosi implementaciji Protokola kroz identifikaciju trenutnog stanja u Republici Srbiji u vezi sa jednakim pristupom pijaćoj vodi i sanitaciji.

Ciljevi projekta su:

  • Postizanje boljeg razumevanja situacije i izazova jednakog pristupa vodi i sanitaciji
  • Identifikovanje relevantnih zainteresovanih strana kako bi doprinelo poboljšanju jednakog pristupa vodi i sanitaciji i podizanje svesti o ravnopravnom pristupu
  • Razvijanje sveobuhvatnog pregleda postojećih mera politike za rešavanje nejednakosti u pristupu vodi i sanitaciji i identifikovanje informacija i praznina u politici kako bi se osigurao ravnopravan pristup vodi i sanitaciji.

U okviru projekta će biti sprovedeno istraživanje na teritoriji Šumadije i Pomoravlja, uz učešće velikog broja organizacija nadležnih za pitanja voda i sanitacije na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

UNECE LOGOredasp logo
Podeli/Cuvaj
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
InnoHPC
INSiGHTS
eGUTS
PRRR
EU PRO program
Strategija 2018-2028 Kragujevac
Javne Nabavke
METRIS wine
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft