17.01.2014 | REDASP

Održan sastanak regionalnih razvojnih agencija i Ministarstva

Na obostranu inicijativu Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i direktorke Regionalne Agencije za razvoj Sumadije i Pomoravlja gospodje Jasminke Luković Jagličić, 16.01.2014. održan je sastanak u organizaciji Regionalne Agencije za razvoj Sumadije i Pomoravlja, uz prisustvo direktora 5 Regionalnih razvojnih Agencija ( Regionalna Agencija za prostorni razvoj Raskog i Moravičkog Okruga, Regionalna razvojna Agencija Zlatibor, Regionalna Agencija Lajkovac), predstavnika Šumarskog fakulteta Beograd (Prof. dr Jasminka Cvejić) i predstavnika Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja (Načelnik Odeljenja za Evropske integracije, medjunarodnu saradnju i projekte: Biljana Filipović i Šef Grupe za sprovođenje projekata:Sava Sladić)...

Neprekidno insistirajuči na svojoj strateskoj opredeljnosti ka partnerstvu i saradnji sa institucijama, regionalnim agencijama, medjunarodnim organizacijama, NVO sektorom, zainteresovanom javnoscu i medijima, sastanak je oragnizovan sa ciljem da se definišu projektne ideje na nivou regiona, koje se temetski odnose na delokrug nadležnosti MPRRPP, kao i na sprovođenje obaveza preuzetih medjunarodnim Konvencijama i Protokolima koje sprovodi ovo ministarstvo.

Posle predstavljanja rada i perspektive Regionalnih razvojnih Agencija, prezentovane su osnovne aktivnosti MPRRPP i Odeljenja za EIMSP, ističući mogućnosti buduće saradnje, kroz zajedniče ideje, njihovu realizaciju kroz značajne razvojne projekte, kojima bi doprineli pozitivnoj afirmaciji Srbije i resornog Ministarstva. Predstavljene su mogućnosti potencijalnih izvora finansiranja projektnih aktivnosti kroz medjunarodne fondove, lokalne budžete , sredstva multinacionalnih kompanija kao i značajnih donacija biletaralnih donatora.

Prisutni su se usaglasili da je saradnja u odnosu na Evropsku Konvenciju o predelu, jedan od dominantih izazova za sve i inspiracija kojom  mozemo da kreiramo partnerske projekte sa Regionalnim razvojnim agencijama.

Ministarstvo je korisnik PROFID fondova finansijske pomoći Švedske Agencije za razvoj i međunarodnu saradnju (SIDA), kojom započinje  relaizaciju projekta :’’ Izrada Akcionog plana za implementaciju Evropske Konvencije o predelu  i Pravilnika o karakterizaciji predela Srbije’’, koji će u sledećoj fazi definisati i ulogu lokalnih vlasti u sprovodjenju prostornih i urbanističkih planova, kao i obavezu da Studija predela postane sastavni deo prostorno planske dokumentacije na svim nivoima.

Na sastanku su definisani predlozi nekoliko projekata, a predstavnici Regionalnih razvojnih Agencijaće ih razraditi u odnosu na zahtevane kriterijume, uključujući i finansijsku konstrukciju, radi buduće aplikaciju kod biletaralnih donatora.

Posebno se insistiralo na projektima transnacionalne i prekograničnu saradnje, zbog boljih mogućnosti kada su u pitanju IPA Fondovi i biletarlane donacije.

Sastanak je završen sa konstruktivnom idejom o neophodnosti partnerske saradnje Regionalnih razvojnih Agencija i MPRRPP u budućim projektnim aktivnostima od zajedničkog interesa.



Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft