09.08.2012 | Razvoj infrastrukture

Održan sastanak na temu "Unapređenje vodosnabdevanja Pomoravlja"

U opštini Paraćin je 7. avgusta 2012. godine održan sastanak na temu "Unapređenje vodosnabdevanja Pomoravlja" u organizaciji Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Kragujevac i domaćina, opštine Paraćin.

Sastanku su prisustvovali predstavnici opštinskih rukovodstava, komunalnih preduzeća iz lokalnih samouprava Paraćin, Ćuprija, Svilajnac i Rekovac i predstavnici MISP-a (Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave – Municipal Infrastructure Support Programme), SKGO-a (Stalna konferencija gradova i opština), Direkcije za vode i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (REDASP).

Nakon uvodnih reči domaćina i organizatora, prezentovano je trenutno stanje upravljanja vodama na teritoriji Pomoravskog okruga. Nakon iscrpne i konstruktivne diskusije, svi prisutni su se saglasili da se izneti problemi, u oblasti vodosnabdevanja i otpadnih voda, mogu svrstati u dve grupe: zajednički, koji su identifikovani u svim lokalnim samoupravama, i specifični, takođe identifikovani, ali su uslovljeni položajem i razuđenošću same lokalne samouprave.

Sastanak je iskorišćen i kao dobra prilika za razmenu dosadašnjih iskustava lokalnih samouprava i komunalnih preduzeća, organizacija i programa u oblasti upravljanja vodnim resursima.

Uz konstataciju da Pomoravski okrug nije bio veliki korisnik EU sredstava, da je saradnja lokalnih samouprava na zajedničkim projektima nezadovoljavajuća, da je nezadovoljavajući broj projekata u bazi infrastrukturnih projekata SLAP informacionog sistema i da je neophodno da se, u narednom periodu, lokalne samouprave bolje organizuju kako bi uspešnije realizovale zajedničke (međuopštinske i regionalne) projekte kofinansirane od strane EU, zaključeno je sledeće:

  • Neophodno je uraditi predlog projekta za unapređenje upravljanja vodama u Pomoravlju. Ovaj predlog će uraditi predstavnici Regionalne agencije i članovi MISP tima.
  • Predlog projekta i pismo o namerama biće dostavljeni lokalnim samoupravama. Nakon njihove saglasnosti i potpisanog pisma o namerama, čime se potvrđuje spremnost na zajedničko učešće na projektu, biće izrađena konačna verzija koncepta projekta.

Koncept projekta, sa svim neophodnim pratećim aneksima, biće unet u SLAP bazu. Ovu aktivnost će realizovati REDASP koordinator u saradnji sa predstavnikom SKGO-a i SLAP-a.

Vode Pomoravlja 1Vode Pomoravlja 3Vode Pomoravlja 2



Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft