17.01.2023 | Razvoj teritorije

Održan sastanak ministra Edina Đerleka i direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenada Popovića

Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek ocenio je danas u razgovoru sa direktorom Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenadom Popovićem, da je ravnomerno ulaganje,  jasna lokalna ekonomska strategija i korišćenje razvojnih potencijala svih regiona, ključna za ukupan napredak države. Takođe, kako je naveo, to su ujedno i važne mere za suzbijanje negativnih demografskih trendova sa kojima se Srbija suočava.

Ministar Đerlek istakao je da su kapitalni  infrastrukturni projekti i podsticanje investicija, jedan od prioriteta ove vlade, a osnivanje Kabineta ministra za regionalni razvoj, jasna namera za uspostavljanjem institucionalnog okvira i donošenje mera za održivi napredak na čitavoj teritoriji Srbije.

Govoreći o konkretnoj projektnoj saradnji, ministar je naveo da je izuzetno zadovoljan rezultatima koje ova agencija, jedna od najaktivnijih na teritoriji Srbije, postiže, zahvaljujući dobrom analizom stanja i saradnjom sa ministarstvima i partnerima iz Evropske unije. On je istakao da je neophodna saradnja Kabineta ministra i regionalnih agencija koje deluju na teritoriji cele Srbije, kako bi se sagledala detaljna analiza stanja, što je, kako je objasnio i ključni element za izradu buduće strategije u ovoj oblasti. 

Direktor Regionalne agencije Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović naveo je da je trenutno u fokusu program „EU PRO plus“, koji će omogućiti detaljnije sagledavanje stanja na terenu i bolje upravljanje teritorijalnim razvojem. On je naveo da su u fokusu Agencije projekti u okviru ruralnog razvoja, turizma i zaštite životne sredine, a kao naročito uspešne projekte, Popović je naveo programe podsticanja žena preduzetnica u ruralnim sredinama, kao i podršku malim i srednjim preduzećima na ovoj teritoriji.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti i modaliteti saradnje u budućem periodu. Zaključeno je da je delovanje regionalnih agencija, kroz saradnju sa nadležnim ministarstvom, najbolji mehanizam regionalnog razvoja Srbije.

Ministar Djerlek
Podeli/Cuvaj
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft