01.11.2022 | Razvoj teritorije

Održan prvi sastanak Radne grupe za izrada Strategije razvoja urbanog područja grada Kragujevca i opština Batočina, Lapovo, Rača, Knić, Topola i Aranđelovac

U sredu, 26. oktobra 2022. godine u Kragujevcu održan je prvi sastanak Radne grupe za izrada Strategije razvoja urbanog područja grada Kragujevca i opština Batočina, Lapovo, Rača, Knić, Topola i Aranđelovac.

Tema sastanka je bila upoznavanje sa angažovanim stručnjacima koji će pružati tehničku podršku procesu izrade strategije, upoznavanje sa konceptom i mehanizmima integralnog održivog teritorijalnog razvoja kao i dinamikom i koracima u procesu izrade strategije.

Pored članova Radne grupe, sastanku su prisustvovali stručnjaci za teritorijalni razvoj Manfred Kojan i Nikolaos Karadimitriou, kao i predstavnici programa EU PRO+.

ITI sastanak 26.10.2022 ITI sastanak 26.10.2022/1 ITI sastanak 26.10.2022/2

Cilj izrade Strategije je da doprinese održivom razvoju teritorije zasnovanom na podsticanju:

  • inovativne, pametne, niskougljenične i cirkularne ekonomije; prelaza na čistu i pravednu energiju, zelenih i plavih ulaganja, ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama, sprečavanja i upravljanja rizicima, boljeg snabdevanja vodom i upravljanja otpadom, održive i multimodalne urbane mobilnosti; 
  • jačanja socijalne komponente u domenu zapošljavanja, obrazovanja, socioekonomske uključenosti i integracije, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, javnog zdravlja, kulture, održivog turizma, socijalnih inovacija i inovacija u oblasti digitalnih tehnologija; 
  • primene integralnog i participativnog pristupa razvoju društva i privrede, razvoju predela, kulturnog i graditeljskog nasleđa, prirodne baštine, održivog turizma, i jačanju urbano-ruralnih veza. 

Strategija postavlja prioritete održivog teritorijalnog razvoja, doprinosi maksimiziranju vrednosti finansiranja i razvijanju veza unutar i izvan okruženja.

Tematski fokus teritorijalnih strategija je zasnovan na prioritetnim područjima intervencije definisanim u Strategiji održivog urbanog razvoja Republike Srbije do 2030. godine i prioritetnim ciljevima kohezione politike Evropske unije u kontekstu teritorijalnog razvoja.

Program EU PRO Plus pruža tehničku podršku u izradi Strategije, uključujući podršku u uspostavljanju upravljačkih mehanizama za sprovođenje, praćenje i ocenu sprovođenja strategije i podršku u razvijanju kapaciteta za primenu instrumenata teritorijalnog razvoja kroz obuke.


EU PRO+
Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft