11.10.2017 | Razvoj teritorije

Obeležavanje prvog Međunarodnog dana predela u Kragujevcu

Dana 13.10.2017. godine, povodom obeležavanja prvog Međunarodnog dana predela u Kragujevcu će biti održana prezentacija Evropske konvencije o predelu, u osnovnoj školi «Svetozar Marković», s početkom u 13 časova. Organizator je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a glavna ciljna grupa su nastavnici biologije, geografije, istorije, srpskog jezika i likovne kulrure.  Savet Evrope je proglasio 20. oktobar 2017. godine kao prvi Međunarodni dan predela, a obeležavanje ovog  dana u Srbiji podržava Ministarstvo zaštite životne sredine. Centralne teme biće promocija Evropske konvencije o predelu i pilot projekta sprovedenog u Srbiji pod nazivom “Unapređenje kapaciteta regiona Šumadije i Pomoravlja za primenu Evropske konvencije o predelu”.

Regionalnoj agenciji za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, kao realizatoru pilot projekta, dodeljeno je poverenje i obaveza da sprovede obeležavanje prvog Međunarodnog dana predela i promociju u Kragujevcu. Glavne ciljne grupe promocije su učenici osnovnih škola i njihovi nastavnici, a formalni deo će ulepšati likovni radovi dece na temu “Predeo koji volim i sanjam”, koji će nastati na kreativnim likovnim radionicama i redovnim časovima likovnog vaspitanja u školama koje će se uključiti u promociju.

Otvaranjem centralne izložbe učeničkih likovnih radova na temu «Predeo koji volim i sanjam»,  20.10.2017. godine, biće svečano obeležen prvi Međunarodni dan predela u Kragujevcu. Sve osnovne škole će na svojim panoima postaviti tematsku izložbu, dok će centralna izložba biti u osnovnoj školi «Svetozar Marković».

O Evropskoj konvenciji o predelu (EKP)

EKP je prvi međunarodni ugovor koji se specifično tiče zaštite, planiranja i upravljanja svim tipovima predela, od izuzetnih do degradiranih, kao i podizanja svesti javnosti o značaju predela. Osnovni cilj Evropske konvencije o predelu je zaštita, nega (održavanje) i planiranje predela kao i organizacija evrposke saradnje o pitanjima predela.

Republika Srbija je 2011. godine ratifikovala Evropsku konvenciju o predelu, obavezala se na prepoznavanje predela u zakonu i na taj način se pridružila grupi od 38 zemalja koje je implementiraju.

O realizovanom projektu ”Unapređenje kapaciteta regiona Šumadije i Pomoravlja za primenu Evropske konvencije o predelu”

Projekat je realizovan u saradnji Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja sa  Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije - Potpisan Memorandum o saradnji. Projekat je trajao od 02. marta 2015. do 31. decembar 2015. godine.

Opšti cilj projekta - Doprinos očuvanju i zaštiti predela na teritoriji Šumadije i Pomoravlja

Specifični cilj projekta - Identifikacija i procena predela na teritoriji Šumadije i Pomoravlja i stvaranje mehanizma za  strateško upravljanje i očuvanje kvaliteta predela u skladu sa Konvencijom o predelu.

Ostvareni rezultati:

-        Izvršena preliminarna identifikacija 251 jedinica opisa predela (JOP) i 28 tipova karaktera predela (TKP)

-        Izvršeno 325 terenskih poseta na teritoriji 13 opština Šumadije i Pomoravlja

-        Ekspertski tim izvršio konačnu analizu prikupljenih podataka, odabrao 2 tipa predela za valorizaciju

-        Izvršena digitalizacija geoloških, pedoloških i geomorfoloških karata, zatim karata hipsometrije, padova i ekspozicija, kao i karta morfologije ruralnih naselja za okruge Šumadije i Pomoravlja

-        Formirana baza podataka lokaliteta na teritoriji Šumadije i Pomoravlja – snimljena fotodokumentacija, GPS koordinate i snimljeni razgovori sa meštanima i koordinatorima

-        Izrađen Interet alat - veb portal predela koji je sinhronizovan sa bazom podataka i omogućava uvid u identifikovane JOPove i tipove karaktera predela, putem interaktivnih mapa, sa obeleženim lokalitetima od javnog interesa u oblasti zaštite prirode i životne sredine, kulture i kulturne baštine,  kultorno-istorijskog nasleđa, kao i ostalih resursa od javnog značaja . Veb portal omogućava korisnicima da se putem stranica, vesti, slika i fajlova upoznaju sa opštim i specifičnim ciljevima projekta, kao i primenom Evropske konvencije o predelu na teritoriji Šumadije i Pomoravlja - http://www.predelisrcasrbije.rs/  

-        promo video "Horizonti Šumadije i Pomoravlja" sa preko 300 fotografija lokaliteta

-        Studija karaktera predela Šumadije i Pomoravlja

 

Program obeležavanja prvog Međunarodnog dana predela

 

Faza I

 -        Predstavljanje ideje aktivu direktora osnovnih škola i zvanično obraćanje školama

-        Odabir škole ”domaćina” prezentacije

-        Predstavljanje Konvencije o predelu i prvog pilot projekta (poseban akcenat na veb sajt  “Predeli srca Srbije” i MMP “Horizonti Šumadije i Pomoravlja”) - http://www.predelisrcasrbije.rs/

  

Faza II

Učenici svih uključenih škola – razredi po odluci direktora i nastavnika - slikaju po volji izabrane predele. Po odluci nastavnika, ova aktivnost se odvija na času likovne kulture ili na likovnoj sekciji.

Nastavnici upućuju učenike na fotogalerije „Predela Srca Srbije”

 

Tema:  „Predeo koji volim i sanjam”

 

Faza III

20.10.2017. se otvaraju izložbe odabranih radova u svim školama koje su uključene u obeležavanje međunarodnog dana predela – panoi, hol škole... na predlog direktora i nastavnika. Izložbe će biti javnosti dostupne do 31.10.2017. godine. Centralna izložba postavlja se u školi domaćinu.


 

Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft