17.06.2014 | REDASP

Konferencija povodom promocije rezultata projekta "Iskorišćavanje efekata migracija u svrhu razvoja"

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja organizovala je konferenciju povodom promovisanja rezultata projekta «Iskorišćavanje efekata migracija u svrhu razvoja» - Making Migration Work for Development (MMWD) 12. juna 2014. u Beogradu, u Hotelu Moskva.

U skladu sa glavnim ciljevima projekta - unapređenje strateškog planiranja u oblasti zapošljavanja, socijalne politike i obrazovanja preko unapređenja upravljanja migracijama i demografskim promenama, kao i uspostavljanje transnacionalne saradnje zemalja jugoistočne Evrope na polju unapređenja politika u datim sektorima - prisutni na konferenciji su bili ključni akteri sa lokalnog i nacionalnog nivoa, kao i strani partneri. There were over 50 attendants, representatives of local municipalities and their LEDoffices, regional development agencies, Serbian statistical office, Ministry of economy, Ministry of education, Serbian European integration office, National agency for spatial planning, GIZ Access, National Employment Service, Social welfare center Solidarnost Kragujevac, Professional upgrading center, CSO representatives and partners from project countries: Italy, Greece, Austria, Slovenia, Bulgaria, Romania and Moldova.Prisustvovalo je preko 50 učesnika, predstavnika lokalnih samouprava Šumadije i Pomoravlja i njihovih kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, regionalnih razvojnih agencija, Republičkog zavoda za statistiku, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kancelarije za evropske integracije, Republičke agencije za prostorno planiranje, GIZ ACCESS, Nacionalne službe za zapošljavanje, Kragujevac, Centra za socijalni rad «Solidarnost», Kragujevac, Centra za stručno usavršavanje, organizacija civilnog društva, kao i projektni partneri iz Italije, Grčke, Austrije, Slovenije, Bugarske, Rumunije i Moldavije.

Skupu su se pored Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja formalno obratili i predstavnica Kancelarije za evropske integracije, gđa. Kristina Ašković sa temom «Program transnacionalne saradnje Jugoistočne Evrope, iskustva Srbije i MMWD projekat», kao i direktorka MMWD projekta, gđa. Anna Colleo. Predstavnica Republičkog zavoda za statistiku koji je partner na projektu, gđa. Ljiljana Sekulić, predstavila je projekcije stanovništva za Srbiju i za Šumadiju i Pomoravlje do 2030. godine, koje su specijalno izrađene u okviru projekta MMWD, a kao osnov za iradu sektorskog scenarija. Nenad Popović, izvršni direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja govorio je o upravljanju migracijama i iskorišćenju efekata migracija i demografskih promena u procesima strateškog planiranja regionalnog razvoja.

Jedan od najvažnijih rezultata projekta je sektorski scenario, tj. predviđanje situacije na osnovu projekcija stanovništva i trendova u društveno-ekonomskoj realnosti, kao važan alat za planiranje razvoja u datim sektorima. Na konferenciji je predstavljen sektorski scenario za Šumadiju i Pomoravlje, kao model, a u cilju upoznavanje donosioca odluka na svim nivoima o značaju ovog strateškog alata u procesima sektorskog i strateškog planiranja.

MMWD konferencija bg 05.2014.-1MMWD konferencija bg 05.2014.-2MMWD konferencija bg 05.2014.-3

Galerija >>




Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft