19.07.2013 | InDoc Centar

KANCELARIJA U BRISELU: Stažiranje u EU institucijama

Evropske institucije otvaraju svoja vrata i diplomcima iz Srbije koji žele da steknu praktična iskustva i saznaju više o funkcionisanju EU. Akademcima su dostupni programi za stažiranje u Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji i Komitetu regiona EU. Svaka od ovih institucija ima više modaliteta stažiranja i rokove za konkurisanje. Praksa obično traje tri ili pet meseci, a u izuzetnim slučajevima se može produžiti.

Evropska komisija objavila je konkurs za program stažiranja koji počinje u martu naredne godine. Zainteresovani akademci mogu se, popunjavanjem elektronskog obrasca, prijaviti za petomesečno stažiranje do kraja avgusta.

Mesečna stipendija je oko hiljadu evra, a polaznicima se nadoknađuju i troškovi prevoza. Kako su direktorati, odnosno reosri, EK brojni, veliki je i broj oblasti u kojima se mladi mogu usavršavati. Zadaci su im da organizuju sastanke, priststvuju susretima radnih grupa ili „javnim slušanjima“, prikupljaju dokumentaciju, pišu izveštaje, odgovaraju na zahteve ili vode projekte. Uz univerzitetsku diplomu moraju imati i odlično znanje engleskog, francuskog ili nemačkog, a trebalo bi da se služe i još jednim zvaničnim jezikom EU.

Evropski parlament studentima koji su stekli diplomu nudi opšti i novinarski staž uz Šumanove stipendije, odnosno mesečnu naknadu. Ovaj program traje pet meseci, a da bi se kvalifikovali mladi akademci, uz odlične ocene, moraju interesovanje za Evropsku uniju i evropske odnose da pokažu svojim pisanim radovima. Praksa počinje u martu i oktobru, a konkurs za prolećnu praksu 2014. počinje sredinom avgusta.

Priliku da steknu radno iskustvo u Evropskom pralamentu imaju i studenti filologije. Staž za prevodioce traje tri meseca, a kandidati, uz meternji jezik, treba savršeno da govore jedan zvanični jezik EU i da se služe sa još dva. Polaznici ovog programa rade u Luksemburgu i primaju mesečnu naknadu od oko 1200 evra. Za stažiranje od aprila 2014. može se konkurisati početkom oktobra.

Do kraja septembra akademci se mogu prijaviti i za stažiranje u Komitetu regiona EU koje počinje u aprilu naredne godine, a petomesečnu praksu nudi i Socijalno-ekonomski komitet EU.

Izvor: Kancelarija opština Centralne Srbije u Briselu

Podeli/Cuvaj
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
InnoHPC
INSiGHTS
eGUTS
PRRR
EU PRO program
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Strategija 2018-2028 Kragujevac
Javne Nabavke
Portal preduzetništva
METRIS wine
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
EU Integracije
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft