24.05.2013 | InDoc Centar

KANCELARIJA U BRISELU: Od IPA do IPA II – promene u instrumentu za pretpristupnu pomoć EU

Pretpristupna pomoć Evropske unije za pridružene i države koje su kandidati za članstvo u ovoj organizaciji od 2014. do 2020. trebalo znatno efikasnije da doprinese njihovom ekonomskom i društvenom razvoju.O tome kakve promene donosi Instrument za pretpristupnu pomoć do 2020. (IPA II) razgovaralo se na sastanku predstavnika Regionalnih zastupničkih kancelarija u Briselu, Evropske projektne asocijacije i Evropske unije.

Prema rečima Marije Ferar – Hokli, zadužene IPA strategiju u Direktoratu za proširenje EU, novi instrument zasnovan je na IPA I, ali je cilj da se ojača veza između finansijske pomoći državama i pojedinih politika EU. Države korisnice imaće značajniju ulogu, a komponente će zameniti politike koje su od zanačaja za obe strane.

Među prioritetnim oblastima IPA II će biti zapošljavanje, socijalna politika i razvoj ljudskih resursa, ali i poljoprivreda i ruralni razvoj i regionalna saradnja zemalja.

IPA II zasniva se na novom programsko strateškom okviru SPF, a EU će uvesti još jednu novinu – nagradu za države koje na najbolji način iskoriste sredstva koja su im stavljena na raspolaganje.

Još uvek nije poznato koliko novca će do 2020. biti raspoloživo, ali se, nezvančno, pretpostavlja da bi suma mogla biti ista – oko 11 milijardi evra. Ova sredstva će biti podeljana na manji broj zemalja, pošto Hrvatska ove godine postaje članica Evropske unije. Države će biti stimulisane da prtpristupna sredstva kombinuju i sa drugim izvorima finansiranja, kao i da uspostavljaju javno – privatna partnerstva.

F. Corda iz Direktorata za regionalnu, transnacionalnu i međuregionalnu saradnju podsetila je na programe dostupne državama Zapadnog Balkana, sa posebnim naglaskom na Southeast gateway program, značajan za Jadransko – Jonski region.

Kao primer dobre prakse u korišćenju IPA sredstava na sastanku je govorio i regionalni predstavnik Istarske županije Dino Babić. Ova regija je, kako je istaknuto, poslednjih godina koristila  više novca iz evropskih fondova, nego iz hrvatskog budžeta, a u njenoj bazi je preko 320 projekata.

Organizator skupa bio je Komitet za Jugoistočnu Evropu Evropske projektne asocijacije. Ovo telo ima zadatak da pruži podršku organizacijama koje su na bilo koji načni povezane sa JIE, ali i da posluži kao katalizator za stvaranje novih projekata. Domaćin sastanka bilo je predstavništvo Kantona Sarajevo u Briselu.

Izvor: Kancelarija opština Centralne Srbije u Briselu



Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
Rurall
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft