14.06.2019 | REDASP

Izabrani najbolji mentori Srbije na dodeli priznanja “Mentor Award 2018” u organizaciji Razvojne agencije Srbije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju

Izabrani najbolji mentori Srbije na dodeli priznanja “Mentor Award 2018”u organizaciji Razvojne agencije Srbije i  Japanske agencije za medunarodnu saradnju

Beograd, 07.jun 2019 - Priznanje „MENTOR AWARD 2018“ najuspešnijim mentorima Srbije ove godine dodeljeno je u 2 kategorije, za zrela preduzeca i za pocetnike, a najbolji mentor u obe kategorije  je Ljiljana Markovic iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd.  Drugo mesto u kategoriji zrelih predzeca zauzeo je Branko Brkovic iz Regionalne agencije za razvoj istocne Srbije, a u kategoriji start up firmi drugu poziciju osvojila je Milica Cukaric iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Trece mesto u kategoriji zrelih preduzeca dele Nataša Jovanovic iz Regionalne razvojne agencije "Zlatibor" i Saša Dedeic iz Regionalne razvojne agencije „Branicevo-Podunavlje“ koji je takode zauzeo i trece mesto u kategoriji start up preduzeca.

Dogadaj su otvorili Radoš Gazdic, v.d. direktora Razvojne agencija Srbije,  Katarina Obradovic Jovanovic, pomocnik ministra u Ministarstvu privrede Republike Srbije; Takaši Hibino, zamenik šefa predstavništva JICA Balkan kancelarije i  Ana Žegarac, direktor sektora za medunarodnu saradnju  Razvojne agencije Srbije – direktor Projekta.

Dodela priznanja “Mentor Award 2018” obuhvatila je ucešce svih mentora iz Srbije koji su pružili uslugu  mentoriga preduzecima. Na ovaj nacin mentori su imali priliku da pokažu ne samo projekte na kojima su radili, i izazove sa kojima su se susretali vec i rešenja koja su primenjivali za konkretne probleme. Razmena ovih iskustava sa terena se pokazala kao najbolji nacin da se dodatno unapredi rad svih mentora. Najbolje mentore birali su sami mentori medu sobom, na osnovu podataka o povecanju prodaje, razvoju i inovativnim postignucima u preduzecima koja su obucavali. Priznanja najboljim mentorima dodelili su Takaši Hibino (JICA Balkan), Ana Žegarac (direktor sektora za medunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije) i Takaši Kimura (JICA konsultant iz Japana).  Dodeli nagrada prisustvovali su i partneri  iz regiona, iz Republike Srpske, Crne Gore, Federacije Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Nakon svih ovih godina projekat danas broji 70 obucenih, sertifikovanih mentora iz 16 razvojnih agencija i više od 2000 zadovoljnih korisnika. Naše analize su pokazale da je u svim tim kompanijama za poslednjih 14 godina mentoring doprineo povecanju broja zaposlenih za 10%, povecanju ukupnih prihoda za više od 15%, a nakon evaluacije svih korisnika  98% je onih koji se izjašnjavaju da bi ovu uslugu koristili ponovo. Projekat je prilicno razvijen, ali moramo stalno da radimo na promociji dobrih rezultata i dobre prakse i to od strane kompanija koje su kroz ovaj projekat imale na raspolaganju 25 sati besplatnog mentoringa za startup-ove ili 50 sati za zrela preduzeca. Na taj nacin cemo zainteresovati i neka nova preduzeca da se prijave, a samo u ovoj godini iz programa RAS-a i Programa standardizovanog seta usluga, Ministarstva privrede imacemo više od 400 novih korisnika – izjavila je Ana Žegarac, direktor sektora za medunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije.

Urucenje priznanja i dvodnevni skup mentora deo je projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana“, koji Razvojna agencija Srbije razvija vec više od 12 godina sa Japanskom agencijom za medunarodnu saradnju (JICA), uz podršku  Ministarstva privrede Republike Srbije.  Ovom prilikom dodeljeni su sertifikati i za 14 novih mentora koji su obuceni u ovoj godini.

1098764321
Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft