05.07.2017 | Razvoj teritorije

INSiGHTS partneri, Srbija: Razumevanje primera dobrih praksi u zdravom turizmu

U okviru projekta INSiGHTS – „Integrisane strategije razvoja sporog, zelenog i zdravog turizma”, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja organizovala je prvu multilateralnu studijsku posetu i treći interni tematski sastanak za partnere iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Srbije, Slovačke i Slovenije, od 28. do 30. juna 2017. godine, Aranđelovcu.

Prve večeri, 28. juna 2017. godine, organizovana je prezentacije vinarija i degustacija vina tokom večere sa lokalnim proizvodima. U toku večere održana je prezentacija pilot teritorija, emitovan promotivni video turističkih destinacija Aranđelovca i Topole, predela Šumadije i Pomoravlja, kao i promotivni film "Soulfood Srbija".

Drugog dana, 29. juna 2017. godine, partneri su posetili park Bukovičke banje i dobili informacije o istorijskim i kulturnim podacima tokom kratke ture sa turističkim vodičem. Partneri su takođe otišli u lokalni konjički klub u Aranđelovcu i razgovarali o iskustvima sa pešačenjem i prirodnim razgledanjem sa facilitatorima. Takođe je organizovan obilazak Oplenca - Kraljevske vinarije u Topoli, kao i crkve Sv. Đorđa i mauzoleja Kraljevske dinastije Karađorđevića. Cilj studijske posete bio je upoznavanje sa dobrim primerima promocije zdravih stilova života i ekološke svesti u turizmu.

Arandjelovac 28-30.l6.2017 1Arandjelovac 28-30.l6.2017 2 Arandjelovac 28-30.l6.2017 3

U toku drugog dana organizovana je i transancionalna radionica, na kojoj su pored projektnih partnera, prisustvovali i predstavnici nacionalnih i lokalnih institucija i organizacija. Radionici su prisustvovali Biljana Filipović, Ministarstvo zaštite životne sredine, Aleksandar Denda, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Slobodan Petrović, Razvojna agencija Srbije. Pored predstavnika nacionalnih institucija, radionici su prisustvovali predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, lokalnih samouprava, turističkih organizacija i udruženja građana.

Prof. Ulrike Pröbstl-Haider sa BOKU univerziteta iz Beča je održala prezentaciju na temu turističkih koncepata i ukazala na značaj jedinstvenih i autentičnih turističkih iskustava na određenim destinacijama. Eksterni ekspert na projektu, g-din Ivan Svetozarević je govorio o zdravim stilovima života, ekološkoj svesti i turizmu, kao i o primerima dobre prakse u Srbiji.

Arandjelovac 28-30.l6.2017 4Arandjelovac 28-30.l6.2017 5

Arandjelovac 28-30.l6.2017 6





Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft