26.05.2017 | Razvoj teritorije

INSiGHTS - organizovana Prva regionalna radionica aktera iz oblasti razvoja turizma

U okviru projekta INSiGHTS – “Integrisane strategije razvoja sporog, zelenog i zdravog turizma”, organizovana je radionica za predstavnike institucija i organizacija koje su ključne za razvoj turizma i koje mogu direktno doprineti razvoju koncepta «sporog, zdravog i zelenog» turizma na teritoriji regiona Šumadije i Pomoravlja.

Cilj radionice, koja je održana 25.05.2017. godine na prostoru seoskog domaćinstva «Eco farm» porodice Milanović u selu Lipovica, opština Despotovac, je bio analiza trenutnog stanja i potencijala, kao i definisanje pravaca razvoja koncepta zdravog, sporog, i zelenog turizma na teritoriji Šumadije i Pomoravlja po oblastima:

  • Strategija, saradnja i struktura upravljanja
  • Životna sredina i prirodni resursi
  • Društveno-ekonomski benefiti i regionalni razvoj
  • Kulturno nasleđe i društveni uticaji
  • Zadovoljstvo turista i razvoj turističkog proizvoda

Pored predstavnika lokalnih samouprava i turističkih organizacija, radionici su prisustvovali i predstavnici udruženja: Planinsko – biciklistički klub ''Čiker'' iz Kraljeva, planinarsko speleološki klub ''Resava'' iz Despotovca,  udruženje ''Staro brdo'' iz Lapova, udruženje ''Petrus'' iz sela Zabrege kod Paraćina. Takođe, radionici su pristustvoli i predstavnici Turističke organizacije Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Nakon predstavljanja projekta INSiGHTS i koncepta sporog, zelenog i zdravog turizma, svoja iskustva su predstavili domaćinstvo ''Eco farm'' Milanović iz Lipovice, planinsko – biciklističi klub ''Čiker'' iz Kraljeva i udruženje ''Petrus'' iz Zabrege.

Radionica je jedna od aktivnosti u okviru projekta koji realizuje Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja pod nazivom «Integrisane strategije razvoja sporog, zelenog i zdravog turizma» - ''Integrated strategies of slow, green and healthy tourism'' - INSiGHTS, u okviru Dunavskog transnacionalnog programa Interreg. Svrha projekta je da podstakne održivo korišćenje prirodnog i kulturnog nasleđa uključenih područja u Dunavskom regionu u cilju očuvanja i unapređenja lokalnih resursa i izvanrednih potencijala ovih oblasti kao atraktivnih destinacija za razvoj zdravog, “sporog” i odgovornog zelenog turizma.

INSiGHTS Lipovica 1INSiGHTS Lipovica 2INSiGHTS Lipovica 3
INSiGHTS Lipovica 4INSiGHTS Lipovica 5INSiGHTS Lipovica 6
Podeli/Cuvaj
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
InnoHPC
INSiGHTS
eGUTS
PRRR
EU PRO program
Strategija 2018-2028 Kragujevac
Javne Nabavke
METRIS wine
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft