14.05.2015 | REDASP

Delegacija iz Šumadije i Pomoravlja u Briselu povodom manifestacije Open Doors 2015

 

Delegacija iz Šumadije i Pomoravlja boravila je u Briselu od 07. do 10. maja povodom manifestacije Open Doors 2015, koja se tradicionalno održava kao festival gradova i regiona Evrope. Predstavnici Grada Kragujevca, opština Aranđelovac, Batočina i Paraćin, kao i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja predstavili su investicione potencijale i kulturno-istorijsko nasleđe naše teritorije kao i pojedinačnih lokalnih samouprava. Na manifestaciji je učestvovalo ukupno 46 gradova i regija, kao i institucije i asocijacije Evropske unije koje su promovisale aktuelne programe, inicijative i prioritete, što je bilo direktni izvor značajnih informacija za sagledavanje mogućnosti za međunarodne kontakte i projekte. 

U organizaciji Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja održani su bilateralni sastanci sa predstavništvima Regiona Emilja Romanja i Osječko-baranjske županije, kao i sa predstavnicima Evropske asocijacije razvojnih agencija EURADA sa sedištem u Briselu.  Predstavnici naših lokalnih samouprava direktno su predstavili potenciajle i prioritetne pravce razvoja svojih opština, tj. grada Kragujevca, dok je direktor regionalne agencije predstavio ukupnu teritoriju regiona i ulogu regionalne agencije u promovisanju interesa lokalnih samouprava, što je bilo polazna osnova razgovora na svim sastancima.  Glavne teme sastanaka bile su: povezivanje teritorija, povezivanje i saradnja pojedinačnih kompatibilnih opština i gradova, aktivnosti u cilju unapređenja kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti evropskih politika, procedura i prioriteta, identifikacija mogućnosti za projektna partnerstva u okviru evropskih fondova s akcentom na programe Evropa za građane, Kultura, Erasmus plus, Horison i Adrion. Razmatrane su i mogućnosti za zajedničke inicijative i projekte u oblastima razvoja inovacija i poljoprivrede. Postignuti su dogovori za preduzimanje sledećih koraka u cilju konkretizacije oblasti saradnje i partnerstava putem formalnih sporazuma, kao i šireg promovisanja aktivnosti, potencijala i interesa regionalne agencije, lokalnih samouprava i celokupne teritorije Šumadije i Pomoravlja.

Open doors 2015 6Open doors 2015 1Open doors 2015 2Open doors 2015 3Open doors 2015 4Open doors 2015 5


Podeli/Cuvaj
Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft