Mera 3 – Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva

Investicije u modernizaciju prerađivačkih kapaciteta u industriji mleka i mlečnih proizvoda, kao i u sektorima za meso, voće i povrće će povećati produktivnost, konkurentnost i ukupan učinak ovog sektora, i doprineti dostizanju potrebnih standarda EU. Osim toga, ove investicije će olakšati i omogućiti bolje pozicioniranje proizvoda na tržištu i povećati izvoz proizvoda.

Opšti ciljevi mere:

  1. omogućiti poljoprivredno-prehrambenom sektoru da se izbori sa pritiskom konkurencije ulaganjem u njegovu modernizaciju, odnosno efikasniju proizvodnju;
  2. progresivno usklađivanje sa pravilima i standardima EU u pogledu zaštite životne sredine, bezbednosti hrane i kvaliteta proizvoda, dobrobiti životinja i sledljivosti u lancu ishrane i upravljanju otpadom;
  3. jačati konkurentnost prehrambene industrije u odabranim sektorima prilagođavajući se zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, i tehničko-tehnološko unaprediti sektor;
  4. odgovoriti na izazove klimatskih promena promovisanjem energije iz obnovljivih izvora.

Specifični ciljevi mere po sektorima:

Sektor 1: Sektor prerade mleka

1) podržati održiva preduzeća za preradu mleka čiji je prosečan dnevni kapacitet prikupljenog mleka između 3.000-100.000 l, sa ciljem boljeg pozicioniranja mlečnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu kroz:

  • unapređenje tehnologije prerade mleka i marketinga,
  • uvođenje novih tehnologija, procesa i proizvoda;

2) bolji kvalitet i mikrobiološka ispravnost mleka;

3) dostizanje standarda EU koji se odnose na bezbednost i kvalitet mlečnih proizvoda kod podržanih pravnih lica.

Sektor 2: Sektor prerade mesa

  1. podržati investicije u klanice sa minimalnim kapacitetom od: 10 goveda ili 50 svinja ili 50 ovaca i koza ili 5.000 jedinki živine po danu, kako bi se uskladile sa standardima EU;
  2. omogućiti uvođenje novih tehnologija, poboljšanje procesa i proizvoda u cilju postizanja bolje pozicije na domaćem i međunarodnom tržištu;
  3. podržati uvođenje sistema bezbednosti i kvaliteta hrane (GHP, GMP, HACCP i ISO);4) poboljšati tretman i upravljanje otpadom.

Sektor 3: Sektor prerade voća i povrća

1) podržati mikro, mala i srednja preduzeća za preradu voća i povrća kako bi se: 

  • sektor prerade voća i povrća unapredio i dostigao standarde EU,
  • poboljšala tehnika i tehnologija proizvodnje,
  • podržalo uvođenje sistema bezbednosti hrane i sistema kvaliteta,
  • poboljšao marketing proizvoda od voća i povrća,
  • uvođenjem novih tehnologija i opreme, bolje pozicionirala na domaćem i međunarodnom tržištu.

Sektor 4: Sektor prerade jaja

  1. podrška investicija u nove i postojeće preradne kapacitete, kako bi se uskladili sa standardima EU ipovećali svoju konkurentnost i produktivnost;
  2. uvođenje novih tehnologija, poboljšanje procesa i proizvoda u cilju postizanja bolje pozicije nadomaćem i međunarodnom tržištu;
  3. uvođenje sistema bezbednosti i kvaliteta hrane (GHP, GMP, HACCP i ISO), poboljšanje tretmana iupravljanje otpadom.

Sektor 5: Sektor prerade grožđa

Specifični ciljevi za sektor prerade grožđa, odnosno proizvodnje vina/vinskih proizvoda i aromatizovanih proizvoda na bazi vina su podržavanje mikro, malih i srednjih preduzeća koja proizvode vino/vinske proizvode i aromatizovane proizvode na bazi vina kako bi se:

  1. unapredio proces proizvodnje i dostigli EU standardi;
  2. poboljšala tehnika i tehnologija proizvodnje;
  3. podržalo uvođenje šema kvaliteta, odnosno proizvodnje proizvoda sa dodatom vrednošću;
  4. poboljšala prepoznatljivost proizvoda od grožđa sa oznakom geografskog porekla na domaćem istranom tržištu.

Кorisnici mere

Кorisnici su preduzetnici i pravna lica/preduzeća, koja u strukturi vlasništva imaju manje od 25% javnog kapitala ili glasačkih prava javnih organa. Preduzeće može da čini jedan ili više objekata (lokalne proizvodne jedinice). Кorisnici podsticaja moraju da budu registrovani u Agenciji za privredne registre i moraju biti u aktivnom statusu.

Primeri prihvatljivih investicija po sektorima

Sektor 1: Sektor mleka i mlečnih proizvoda

Prihvatljive investicije za sektor mleka i mlečnih proizvoda:

  • izgradnja/proširenje/modernizacija sabirnih centara za mleko i postrojenja za preradu mleka, oprema za skladištenje i hlađenje mleka, specijalizovana oprema za prevoz mleka, oprema i tehnologija za unapređenje i kontrolu kvaliteta i higijene, uključujući jednostavnu test opremu za detekciju mleka lošeg idobrog kvaliteta, fizičke investicije za uspostavljanje sistema bezbednosti hrane (GHP, GMP, HACCP), IThardver i softver za registar mleka i praćenje, kontrolu i upravljanje, ulaganje u tehnologije za ušteduenergije, zaštitu životne sredine, opremu i postrojenja za preradu otpada i među - proizvoda, tretiranje iuklanjanje otpada, specijalizovana vozila za transport mleka.

Sektor 2: Sektor prerade mesa

Prihvatljive investicije za klanice i pogone za preradu mesa su:

  • izgradnja/renoviranje klanica/objekata za preradu mesa i rashladnih prostorija za skladištenje, oprema zaklanice, tehnologija i oprema za tretman otpada i nus-proizvoda, fizičko investiranje u uspostavljanjesistema bezbednosti hrane (GHP, GMP, HACCP), IT hardver i softver za praćenje, kontrolu i upravljanje,ulaganje u obnovljive izvore energije (izgradnja instalacija i oprema) prvenstveno usmerena na sopstvenepotrebe.

Sektor 3: Sektor prerade voća i povrća

Prihvatljive investicije za sektor prerade voća i povrća:

  • izgradnja/proširenje/modernizacija prostorija koje se koriste za preradu, u skladu sa relevantnim standardima EU, objekti i oprema za preradu voća i povrća (čuvanje, pasterizaciju, sušenje, zamrzavanje,itd.), oprema za pakovanje i etiketiranje, uključujući linije za punjenje, umotavanje, obeležavanje i druga specijalizovana oprema, ulaganje u obnovljive izvore energije (izgradnja instalacija i oprema) prvenstvenousmereno na sopstvene potrebe, fizičko investiranje u uspostavljanje sistema bezbednosti hrane i sistemakvaliteta (GHP, GMP, HACCP).

Sektor 4: Sektor prerade jaja

Prihvatljive investicije za objekte za preradu jaja su:

  • izgradnja/renoviranje objekata za preradu jaja, objekata za pakovanje i skladištenje;
  • nabavka opreme za preradu jaja, skladištenje, oprema za tretman otpada i nus-proizvoda;
  • fizičko investiranje u uspostavljanje sistema bezbednosti hrane (GHP, GMP, HACCP);
  • IT hardver i softver za praćenje, kontrolu i upravljanje, ulaganje u obnovljive izvore energije (izgradnjainstalacija i oprema) prvenstveno usmerena na sopstvene potrebe.

Sektor 5: Sektor prerade grožđa

Prihvatljive investicije za objekte za preradu grožđa su:

  • izgradnja/renoviranje i opremanje pogona, odnosno prostorija koje se koriste za preradu grožđa, odnosno proizvodnju i skladištenje vina/vinskih proizvoda i aromatizovanih proizvoda na bazi vina;
  • izgradnja/renoviranje i opremanje prostora za degustaciju, evaluaciju karakteristika i prezentaciju vina;
  • oprema, uređaji i sudovi za proizvodnju, punjenje/pakovanje i čuvanje vina/vinskih proizvoda iaromatizovanih proizvoda na bazi vina i druga specijalizovana i laboratorijska oprema, instrumenti i uređaji;
  • oprema za dezinfekciju radnika;
  • ulaganje u obnovljive izvore energije (izgradnja instalacija i oprema) prvenstveno usmereno na sopstvenepotrebe;
  • investiranje u uspostavljanje i implementaciju sistema bezbednosti hrane, sistema kvaliteta i geografskogporekla;
  • promovisanje oznaka i proizvoda sa geografskim poreklom.


Intenzitet pomoći i stopa učešća EU

Intenzitet pomoći, izražen kao udeo javne podrške u prihvatljivim troškovima investicije, iznosi do:

  1. 50% ukupnih prihvatljivih troškova ili
  2. za investicije koje se odnose na skladištenje otpada maksimalni intenzitet pomoći se može povećati za 10% (maksimum 60%).


Stopa kofinansiranja EU iznosi 75% ukupne javne pomoći.



Culinary Trail
NRGCOM
Podsticanje primene hibridnih sistema grejanja i hlađenja korišćenjem plitke geotermalne energije u Dunavskom regionu – Danube GeoHeCo
EU Integracije
Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management - KnowING IPR
Stvaranje ADRION brenda u turizmu: Zadovoljiti svih pet čula
Međuregionalne mreže elektromobilnosti za niskougljeničnu međugradsku mobilnost – EnerMOB
INSiGHTS
ITI Strategija
WIDE projekat
EU PRO+
Unapređenje investicionog ambijenta u gradu Kragujevcu
Počela realizacija projekta Podrška poboljšanju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga
Jacanje kapaciteta lokalnih aktera i mladih u domenu Kohezione politike EU
Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u centralnoj Srbiji-Šumadiji i Pomoravlju
Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije COVID 19
InnoHPC
Savetnik za žensko preduzetništvo
Dani šumadijske šljive Stragari
Norveška za Vas
eGUTS
Mentoring - sektori prerađivačke industrije 2019
Javne Nabavke
Unapredjenje  kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu
Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021
preduzetnicki servis
IPARD na dlanu- Bilteni
Brosura
Copyright © 2010. Regionalna Agencija Za Ekonomski Razvoj Šumadije i Pomoravlja.
web design & development: Linea Soft