Mera 3 – Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva
Opšti ciljevi mere:
- omogućiti poljoprivredno-prehrambenom sektoru da se izbori sa pritiskom konkurencije ulaganjem u njegovu modernizaciju, odnosno efikasniju proizvodnju;
- progresivno usklađivanje sa pravilima i standardima EU u pogledu zaštite životne sredine, bezbednosti hrane i kvaliteta proizvoda, dobrobiti životinja i sledljivosti u lancu ishrane i upravljanju otpadom;
- jačati konkurentnost prehrambene industrije u odabranim sektorima prilagođavajući se zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, i tehničko-tehnološko unaprediti sektor;
- odgovoriti na izazove klimatskih promena promovisanjem energije iz obnovljivih izvora.
Specifični ciljevi mere po sektorima:
Sektor 1: Sektor prerade mleka
1) podržati održiva preduzeća za preradu mleka čiji je prosečan dnevni kapacitet prikupljenog mleka između 3.000-100.000 l, sa ciljem boljeg pozicioniranja mlečnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu kroz:
- unapređenje tehnologije prerade mleka i marketinga,
- uvođenje novih tehnologija, procesa i proizvoda;
2) bolji kvalitet i mikrobiološka ispravnost mleka;
3) dostizanje standarda EU koji se odnose na bezbednost i kvalitet mlečnih proizvoda kod podržanih pravnih lica.
Sektor 2: Sektor prerade mesa
- podržati investicije u klanice sa minimalnim kapacitetom od: 10 goveda ili 50 svinja ili 50 ovaca i koza ili 5.000 jedinki živine po danu, kako bi se uskladile sa standardima EU;
- omogućiti uvođenje novih tehnologija, poboljšanje procesa i proizvoda u cilju postizanja bolje pozicije na domaćem i međunarodnom tržištu;
- podržati uvođenje sistema bezbednosti i kvaliteta hrane (GHP, GMP, HACCP i ISO);4) poboljšati tretman i upravljanje otpadom.
Sektor 3: Sektor prerade voća i povrća
1) podržati mikro, mala i srednja preduzeća za preradu voća i povrća kako bi se:
- sektor prerade voća i povrća unapredio i dostigao standarde EU,
- poboljšala tehnika i tehnologija proizvodnje,
- podržalo uvođenje sistema bezbednosti hrane i sistema kvaliteta,
- poboljšao marketing proizvoda od voća i povrća,
- uvođenjem novih tehnologija i opreme, bolje pozicionirala na domaćem i međunarodnom tržištu.
Sektor 4: Sektor prerade jaja
- podrška investicija u nove i postojeće preradne kapacitete, kako bi se uskladili sa standardima EU ipovećali svoju konkurentnost i produktivnost;
- uvođenje novih tehnologija, poboljšanje procesa i proizvoda u cilju postizanja bolje pozicije nadomaćem i međunarodnom tržištu;
- uvođenje sistema bezbednosti i kvaliteta hrane (GHP, GMP, HACCP i ISO), poboljšanje tretmana iupravljanje otpadom.
Sektor 5: Sektor prerade grožđa
Specifični ciljevi za sektor prerade grožđa, odnosno proizvodnje vina/vinskih proizvoda i aromatizovanih proizvoda na bazi vina su podržavanje mikro, malih i srednjih preduzeća koja proizvode vino/vinske proizvode i aromatizovane proizvode na bazi vina kako bi se:
- unapredio proces proizvodnje i dostigli EU standardi;
- poboljšala tehnika i tehnologija proizvodnje;
- podržalo uvođenje šema kvaliteta, odnosno proizvodnje proizvoda sa dodatom vrednošću;
- poboljšala prepoznatljivost proizvoda od grožđa sa oznakom geografskog porekla na domaćem istranom tržištu.
Кorisnici mere
Кorisnici su preduzetnici i pravna lica/preduzeća, koja u strukturi vlasništva imaju manje od 25% javnog kapitala ili glasačkih prava javnih organa. Preduzeće može da čini jedan ili više objekata (lokalne proizvodne jedinice). Кorisnici podsticaja moraju da budu registrovani u Agenciji za privredne registre i moraju biti u aktivnom statusu.
Primeri prihvatljivih investicija po sektorima
Sektor 1: Sektor mleka i mlečnih proizvoda
Prihvatljive investicije za sektor mleka i mlečnih proizvoda:
- izgradnja/proširenje/modernizacija sabirnih centara za mleko i postrojenja za preradu mleka, oprema za skladištenje i hlađenje mleka, specijalizovana oprema za prevoz mleka, oprema i tehnologija za unapređenje i kontrolu kvaliteta i higijene, uključujući jednostavnu test opremu za detekciju mleka lošeg idobrog kvaliteta, fizičke investicije za uspostavljanje sistema bezbednosti hrane (GHP, GMP, HACCP), IThardver i softver za registar mleka i praćenje, kontrolu i upravljanje, ulaganje u tehnologije za ušteduenergije, zaštitu životne sredine, opremu i postrojenja za preradu otpada i među - proizvoda, tretiranje iuklanjanje otpada, specijalizovana vozila za transport mleka.
Sektor 2: Sektor prerade mesa
Prihvatljive investicije za klanice i pogone za preradu mesa su:
- izgradnja/renoviranje klanica/objekata za preradu mesa i rashladnih prostorija za skladištenje, oprema zaklanice, tehnologija i oprema za tretman otpada i nus-proizvoda, fizičko investiranje u uspostavljanjesistema bezbednosti hrane (GHP, GMP, HACCP), IT hardver i softver za praćenje, kontrolu i upravljanje,ulaganje u obnovljive izvore energije (izgradnja instalacija i oprema) prvenstveno usmerena na sopstvenepotrebe.
Sektor 3: Sektor prerade voća i povrća
Prihvatljive investicije za sektor prerade voća i povrća:
- izgradnja/proširenje/modernizacija prostorija koje se koriste za preradu, u skladu sa relevantnim standardima EU, objekti i oprema za preradu voća i povrća (čuvanje, pasterizaciju, sušenje, zamrzavanje,itd.), oprema za pakovanje i etiketiranje, uključujući linije za punjenje, umotavanje, obeležavanje i druga specijalizovana oprema, ulaganje u obnovljive izvore energije (izgradnja instalacija i oprema) prvenstvenousmereno na sopstvene potrebe, fizičko investiranje u uspostavljanje sistema bezbednosti hrane i sistemakvaliteta (GHP, GMP, HACCP).
Sektor 4: Sektor prerade jaja
Prihvatljive investicije za objekte za preradu jaja su:
- izgradnja/renoviranje objekata za preradu jaja, objekata za pakovanje i skladištenje;
- nabavka opreme za preradu jaja, skladištenje, oprema za tretman otpada i nus-proizvoda;
- fizičko investiranje u uspostavljanje sistema bezbednosti hrane (GHP, GMP, HACCP);
- IT hardver i softver za praćenje, kontrolu i upravljanje, ulaganje u obnovljive izvore energije (izgradnjainstalacija i oprema) prvenstveno usmerena na sopstvene potrebe.
Sektor 5: Sektor prerade grožđa
Prihvatljive investicije za objekte za preradu grožđa su:
- izgradnja/renoviranje i opremanje pogona, odnosno prostorija koje se koriste za preradu grožđa, odnosno proizvodnju i skladištenje vina/vinskih proizvoda i aromatizovanih proizvoda na bazi vina;
- izgradnja/renoviranje i opremanje prostora za degustaciju, evaluaciju karakteristika i prezentaciju vina;
- oprema, uređaji i sudovi za proizvodnju, punjenje/pakovanje i čuvanje vina/vinskih proizvoda iaromatizovanih proizvoda na bazi vina i druga specijalizovana i laboratorijska oprema, instrumenti i uređaji;
- oprema za dezinfekciju radnika;
- ulaganje u obnovljive izvore energije (izgradnja instalacija i oprema) prvenstveno usmereno na sopstvenepotrebe;
- investiranje u uspostavljanje i implementaciju sistema bezbednosti hrane, sistema kvaliteta i geografskogporekla;
- promovisanje oznaka i proizvoda sa geografskim poreklom.
Intenzitet pomoći i stopa učešća EU
Intenzitet pomoći, izražen kao udeo javne podrške u prihvatljivim troškovima investicije, iznosi do:
- 50% ukupnih prihvatljivih troškova ili
- za investicije koje se odnose na skladištenje otpada maksimalni intenzitet pomoći se može povećati za 10% (maksimum 60%).
Stopa kofinansiranja EU iznosi 75% ukupne javne pomoći.